sunnuntai 31. elokuuta 2008

Sananen vaniljasta

Kaunista vaniljaa

Vanilla, vaniglia, vanille, vainilla, vanilja, rakkaalla lapsosella on monta nimeä. Itse olen vaniljaa oppinut arvostamaan vasta vanhemmalla iällä. Lapsena en voinut kuvitellakaan mitään mauttomampaa ja mielikuvituksettominta jäätelöä kuin vanilja. Myönnettäköön, ettei vielä tänäänkään houkuttele vitivalkoinen kasvirasvakuutio, jossa ei näy vaniljan siemenen siementä. Iso pettymys taannoin oli ravintolassa syöty kohtuu kallis Crème brûlée ilman oikeaa vaniljaa. Mikä onkaan ihanampi yllätys, kuin löytää ihanan kullankeltaisen vaniljajogurtin joukosta pieniä mustia vaniljan siemeniä.


Vaniljatanko

Vanilja on kallista. Sahramin jälkeen maailman toiseksi kalleinta maustetta. Tämän takia monesti tulee arkileivonnassa käytettyä vaniljaesanssia eli vanilja-aromia eli vanilla essencea, joka on halpaa ja teollisesti tehtyä vaniljaa. Juhlavampiin tarjoiluihin on ihana käyttää vaniljatankoa tai myös melko kallista vaniljauutetta eli vanilla extractia. Vaniljauute, toisin kuin esanssi, on tehty oikeasta vaniljasta. Rakkain ja uusin aarteeni on NoMUn vaniljauute, jossa on aitoa Madagaskarilaista vaniljaa. Tätä uutetta yksi teelusikallinen vastaa yhtä vaniljatankoa.


Vanilja-aromi eli vaniljaesanssi



Vaniljauute

Aitoa vaniljaa on myös vaniljasokerissa, jota ei missään nimessä saa sekoittaa vanilliinisokeriin, joka on myös esanssin tavoin synteettistä, luontaisen kaltaista aromia. Lueskelin omaa vaniljasokeripurnukkaani, jonka sanotaan sisältävän sokeria, vanilja-aromia, joka tulee vaniljauutteesta ja aitoa vaniljaa. Itse voi myös tehdä vaniljasokeria laittamalla sokerin sekaan vaniljatangon maustamaan sokeria.



Kullankeltaista vaniljasokeria. Huomaa pienet siemenet.

7 kommenttia:

IreneKin kirjoitti...

Ihana postaus, selventävä myös (olen huomannut ohjeissasi viimeaikoina käytetyn vaniljauutteen, ja alkanut katselemaan sitä täältä "sillä silmällä" :) ). Tämä selvensi hyvin asiaa sen suhteen, milloin käyttää tankoa ja milloin uutetta jne., hieno juttu!

Merja kirjoitti...

Irene: Kiva, jos oli apua. Tämä postaus oli itsellenikin oppitunti juuri noiden engalnninkielisten nimitysten suhteen. Esanssi on köyhän miehen uute ja tanko on sitten kuningatar?:D

Suurimmaksi osaksi kaupoissa Suomessa ei näköjään myydä muuta kuin tuota esanssia eli uute on vähän harvinaisempi varmaan hintansa takia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva postaus. Itsekin pidän kovasti vaniljasta.Löysin terveysmarketista vaniljatankoja, ja mietin olisko niiden hinta laskenut maailmanmarkkinoilla, kun niiden hinta oli vain euron per kipale. Yleensä täälläkin ovat olleet kovin hintavat.Ostinkin heti 4 tankoa kun oli noin edullista....

Tusla kirjoitti...

NoMu-kaupoille tekee kyllä mieli... Jos vaikka itselle lahjaksi hankkisi tuon uutteen.

Vanilja on mulle kyllä jätskeissä ehkä loppuviimein kuitenkin se kaikkein rakkain. Juuri sen pysyvän eleganssin takia! Sitäpaitsi, vaniljajätskin päällehän voi ripsutella sitten ihan mitä vain! :)

Merja kirjoitti...

Yaelian: Oo miten halpoja tankoja! Mä oisin hamstrannu varmaan joku 20:D.

Tusla: NoMU oli mulle pitkän ja vaikean harkinnan tulos:D. Sormet syyhyää kokeilla jotain ihanaa mihin voisin sitä laittaa, mutta olisi tosi kiva löytää joku vaniljan arvoinen resepti missä tuo tuote pääsisi oikeuksiinsa.

Vanilja on jotenkin hienostuneen tyylikäs. Herkän makuinen.

Anna kirjoitti...

Hyva vinkki - en tiennytkaan, etta vaniljasokerilla ja vanilliinisokerilla oli eroa!

Milloin kaytat vanilja-aromia ja milloin taas vaniljasokeria?

Merja kirjoitti...

Anna: Yleensä ulkomaisissa leivontaohjeissa on käytetty aina vaniljauutetta ja silloin käytän yleensä uutetta tai esanssia. Jos minulta on vaniljauute loppu niin käytän monesti vaniljasokeria. Suomalaisissa leivontaohjeissa taidetaan käyttää enemmän vaniljasokeria.