lauantai 23. elokuuta 2008

Kanabiryani


Tämä resepti on uuden uutukaisesta keittokirjastani Suuri Intialainen Keittokirja: Baljekar, Fernandez, Husain ja Kanani. Kirja ei itsessään ole mitenkään kaunis, mutta hyvin laaja ja hauskana lisänä kaikista resepteistä löytyvät ravintosisältöruudut, joissa on kerrottu annoksen kalorit, rasvat, hiilarit ja kuitumäärät.

En ole koskaan tehnyt biryania itse, mutta ravintolassa olen kyllä useinkin syönyt. Tämän ruoan aromaattisten mausteiden tuoksu täytti koko kodin valloittavasti. Resepti on muuten suoraan kirjasta, mutta livautin hieman enemmän chiliä joukkoon, kuin ohjeessa oli. Resepti on neljälle.

Biryanini meni tuollaiseksi sössöksi, kun sekoitin kaikki vuoassa muhineet aineet yhteen ennen lautasella laittoa. Riisi ei ollut kauniin näköinen. En tiedä johtuiko tämä liian paksusta jogurtista vai heikkolaatuisesta riisistä. Luulen, että riisilleni tuo liotus oli liikaa. Biryanin tein kuten kirjassa neuvottiin.

Minun makuuni tämä ruoka oli kovin suolatonta, mutta tämäkin on makukysymys. Mielestäni mausteiden maku tuli paremmin esiin kun lisäsin hieman enemmän suolaa. Ohjeessa suolaa ei laitettu kuin riisin keitinveteen. Toivottavasti seuraavat kirjan reseptit eivät ole yhtä huono-onnisia, kuin tämä hieman viilausta vaativa biryani.


Kanabiryani

250 g basmatiriisiä
10 vihreää kaardemummaa
0,5 tl suolaa
2-3 neilikkaa
5 cm pala kanelitankoa
3 rkl kasviöljyä

3 sipulia suikaloituna
4 broilerin rintafilettä kuutioituna
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl tulista chilijauhetta
1 tl jauhettua jeeraa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
1 tl tuoretta inkivääriä
1 sitruunan mehu

4 tomaattia viipaloituna
2 rkl silputtua korianteria
1,5 dl jogurttia
4-5 sahramirihmaa liotettuna 2 tl:ssa lämmintä maitoa
1,5 dl vettä

(Huuhtele riisi ja liota 30 minuuttia kylmässä vedessä.) Kuumenna uuni 190 C. Ota 5 kaardemummankodan siemenet ja hienonna ne. Laita riisin keitinveteen kanelitanko, suola, riisi, neilikat ja loput 5 kokonaista kaardemummaa ja keitä riisiä 2 minuuttia.

Paista sipulia öljyssä panulla kunnes ovat pehmenneet. Lisää kana, jauhetut mausteet, inkivääri, valkosipuli ja sitruunamehu. paistele n. 5 minuuttia. Laita kana uunin kestävään kannelliseen pataan. Laita kanan päälle tomaattiviipaleet ja korianteri ja jogurtti taisaisesti. Laita riisi päällimmäiseksi. Ripottele riisin päälle sahramimaito ja kaada vesi joukkoon. Paista uunissa tunti.

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ihana oranssi liina - vai kankaanpala ;D tuo aamiaispöytään niin varmasti herää! toisaalta piristyttää kummasti tällaisena tuhruisena päivänä.

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: siis tuo on ihan oikea Indiskan tabletti:D. Musta tuo oli tuollainen kaunis munkin kaavun oranssi, niin se oli ihan pakko ostaa.

http://zoltantakacs.com/zt/im/scan/people/27678_340.jpg

arleena kirjoitti...

Kanabiryani kuulostaa kyllä mehukkaan mausteiselta. Sitä pitää kokeilla, ja sahan sitä mukailla omaan maustekaappiin sopivaksi.

Merja kirjoitti...

Arleena: toki saa. Biryaneja taitaa olla niin paljon erilaisia, kuin tekijöitäkin. Kerro onnistuitko tuon riisin suhteen paremmin kuin minä.