keskiviikko 27. elokuuta 2008

Maanläheinen vihreä linssicurry - Moong ki dal


Minulla taitaa olla tällainen linssinen elokuu menossa. Toivottavasti ette kovasti tylsisty! Viime kuussa olivat nuudelit suosiossa ja nyt kovasti tykkään syödä linssejä. Linsseistä saa vaan niin erilaisia ja maukkaita ruokia, ettei niihin koskaan kyllästy. Liha on nykyään todella kallista kaupoissa ja linssit ovat hyvä ja terveellinen proteiinin lähde. Linssicurryn kanssa oli tietenkin pakko tehdä taasen chapateja. Nämä molemmat herkulliset reseptit on Anjum Anandin raikkaasta ja modernista kirjasta Indian Every Day. Kirjan reseptit ovat Anjumin mukaan kevyttä ja terveellistä intialaista ruokaa.

Vihreä linssicurry

100 g vihreitä halkaistuja mungpapuja (moong dal)
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1-2 vihreää chiliä
0,5 tl kurkumajauhoa
7 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 pientä tomaattia raastettuna
1 tl öljyä
0,5 tl jeeran siemeniä
0,5 tl garam masalaa
silputtua korianteria

Laita linssit, inkivääri, chilit, kurkuma, vesi ja suola kattilaan ja kiehauta. Kiehuta linssejä 10 minuuttia jonka jälkeen käännä lämpöä hiljaiselle ja anna kuplia kannen alla n. 25 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää tomaatit ja keittele 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää vettä jos on tarpeen. Kuumenna öljy kattilassa ja paistele jeeran siemeniä 30 sekuntia. Lisää linssicurryyn silputun korianterin ja garam masalan kanssa.

Chapatit

125 g chapattijauhoja tai puolet grahamjauhoja ja puolet vehnäjauhoja
0,8 dl vettä
vajaa tl suolaa
öljyä paistamiseen

Sekoita jauhot ja suola keskenään kulhossa. Lisää vettä vähitellen kunnes olet saanut vaivattua taikinan palloksi. Et välttämättä tarvitse kaikkea vettä tai tarvitset hiukan lisää. Anna taikinan levätä huoneen lämmössä n. 30 minuuttia kostean pyyhkeen alla.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli pyöreiksi n. 10 cm ohuiksi letuiksi. Pidä kaulitut taikinat kostean pyyhkeen alla etteivät kuivu. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää pannuun ihan vähän öljyä paistele chapatit molemmin puolin kauniin pilkullisiksi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ainakaan tylsisty enkä kyllästy linssiresepteihin. Nam! Miten muuten tuo tomaattien raastaminen onnistuu? En ole moiseen ennen törmännyt.

Merja kirjoitti...

Matleena: kiva kuulla, kun itseäni vähän alkoi naurattaa, kun mieli tekee kovasti linssiruokia, mutta ei kehtaisi niitä koko ajan postailla:)

Mä raastoin ihan sellasella käsipelillä tomaatit. Varmaan pieniksi pilkkominen ajaisi saman asian.

Anonyymi kirjoitti...

Tein viikonloppuna tuota ihanaa linssicurrya ja täytyy sanoa, että teen sitä toistekin. Onnistui tosi hyvin ja keittiössä leijaili taivaallinen tuoksu mausteista pitkään. Suosittelen.Nam!!!

Merja kirjoitti...

Anonyymi: Tosi kiva kuulla! Tästä tuli ihan yksi mun lemppariruoista.