sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Vietnamilaisia jättikatkarapuruokia




Keittokomeron Sohvi heitti minulle salamahaasteen, johon on nyt vastattu. Sohvi haastoi minut tekemään mitä tahansa ruokaa jättikatkaravuista. Jättikatkarapuja viljellään ja kalastetaan pääasiassa Aasiassa, joten en harkinnutkaan muun tyylistä ruokaa. Jättikatkarapuja ei saa Suomessa tuoreena, vaan ne ovat aina pakastettuja. Useita Penaeidae-suvun äyriäisiä kutsutaan Suomessa jättikatkaravuiksi, joten en todellisuudessa osaa sanoa onko minulla ostettuna oikeita jättikatkarapuja. Macrobrachium rosenbergii eli se oikea jättikatkarapu on makean- ja murtoveden rapu ja on englanniksi kutsuttuna giant river prawn.

En ole ennen jättikatkaravuista mitään tehnyt, mutta ravintolassa käydessä ne ovat olleet suosikkejani, joten ihan mistään vieraasta tuotteesta ei ole kyse. Olen syönyt vietnamilaisessa pienessä rantakylässä elämäni parhaat merenherkut, joten ajattelin vietnamilaisia ruokia heti ensimmäisenä. Nyt salamahaasteruokina tekemäni ruoat eivät ole omia reseptejäni, vaan pyrkivät olemaan aitoja vietnamilaisia ruokia. Olen käyttänyt apunani Nancie McDermottin Quick & Easy Vietnamese kirjaa. Tykkään kovasti laittaa vietnamilaisia ruokia, koska reseptien ruoka-ainekset ovat kohtuullisen helpolla Suomesta saatavia ja vietnamilaisessa keittiössä miellyttää paljon runsas tuoreiden yrttien käyttö, joten nämä ruoat sopisivat hyvin myös kesän ruokahaasteen ruoiksi. Jälkkäreitä en todellakaan edes harkinnut tekeväni jättikatkaravuista. Menisi turhan erikoiseksi minun makuuni...

Selailin hieman internettiä löytääkseni vietnamilaisa ruokasivuja, mutta aika huonolla tuloksella. Tässä kuitenkin yksi sivusto Viet World Kitchen, josta löytyy kivaa tietoa vietnamilaisesta ruokakulttuurista. Salamahaasteruokani ovat riisipaperirullat jättikatkaravuilla ja mintulla sekä jättikatkarapuja karamellisoidulla chilikastikkeella. Jälkiruoaksi riittää vietnamilainen ihanan makea kahvi.






Vietnamilaiset riisipaperirullat jättikatkaravuilla ja mintulla - Goi Cuon

ohuita riisinuudeleita
pyöreitä riisipaperiarkkeja
salaattia
mintun lehtiä
korianterin lehtiä
kevätsipulia
jättikatkarapuja

Kypsennä nuudelit ohjeen mukaan ja jäähdytä kylmässä vedessä. Pilko kaikki ainekset valmiiksi. Liota yhtä riisipaperiarkkia laakeassa vesiastiassa, jossa on kuumaa vettä n. 15 sekunttia. Nosta arkki varovasti vedestä ja laita leikkuulaudalle. Täytä arkki ja kääri. Kostuta hieman arkin reunaa vedellä ja liimaa rulla kiinni. Vaikka riisipaperiarkit näyttävät kosteina hyvin ohuilta ja haurailta, ei kannata huolestua. Arkkeja pystyy käsittelemään melko reippain ottein.



Vietnamilainen perusdippi - Nuoc Cham

1 rkl pilkottua valkosipulia
2 rkl sokeria
1 tl kuivattua chilimurskaa
3 rkl kalakastiketta
3 rkl vettä
2 tl limen mehua



Jättikatkaravut karamellisoidulla chilikastikkeella - Tom Rim

2 rkl rypsiöljyä
1 valkosipuli
1 sipuli
jättikatkarapuja
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sokeria
kuivattua chilimurskaa (maun mukaan)
vettä
2 rkl kevätsipulia
2 rkl tuoretta korianteria

Kuumenna öljy wokissa. Lisää valkosipuli ja sipuli. Lisää ravut. Sekoita joukkoon kalakastike, sokeri ja chilimurska ja lisää vesi. wokkaile nopeasti, ettei ravut sitkisty. Ripottele korianteri ja kevätsipuli. Tarjoile kuumana tai lämpimänä nuudeleiden tai salaatin kera.

13 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

herkulliselta näyttää taas!

varsinkin toiseksi viimeinen kuva on todella kaunis!

Vietnamilainen keittiö ei olekaan meille tuttu. Jättikatkarapuja on lähinnä grillattu ja nautittu ravintolassa kuten sinäkin.

Tom rim menee kokeiluun!

Merja kirjoitti...

Kiitos:) Kiva saada kommenttia kuvista! Tom rimiä maistoin nyt itsekin vasta ekaa kertaa ja tykkäsin kyllä. Nuo rullat olivatkin jo tutumpi juttu Vietnamista.

Tykkään kovasti esim. Thaimaalaisesta keittiöstä, mutta siinä nuo raaka-ainemäärät lannistavat minut joka kerta. Vietnamilainen keittiö on siinä suhteessa vähän helpompi.

oliivia kirjoitti...

kauniita kuvia ja ihania reseptejä, varsinkin tuo Tom rim kuulostaa kokeiltavalta herkulta! Karamelisoitu chilikastike kuulostaa jo sanana niin herkulliselta, että vesi tulee kielelle... nam.

Merja kirjoitti...

Kiitos Olivia! Chilin ja hieman makean yhdistelmä on ihana, eikä kuitenkaan peitä rapujen pehmeän vienoa makua.

Anonyymi kirjoitti...

Kauniin nakoiset ovat nuo jattikatkarapusi ja kuulostavat tosi herkullisilta! Vietnamilainen keittio on puolituttu, soin kerran Bostonissa vietnamilaisessa ravintolassa elamani melkein parhaimman keiton,eli vietnamilaisen pho keiton, mutta sen enempaa en ole vietnamilaiseen keittioon tutustunut.

Merja kirjoitti...

Kiitos Yaelian! Pho on minunkin yksi suosikkikeitoistani. Yritin sitä joskus itse tehdä, mutta en onnistunut saamaan liemestä yhtä maukasta. On harmi, ettei Helsingin alueella ole yhtään vietnamilaista ravintolaa. Ei taida muualla Suomessakaan olla..

Anonyymi kirjoitti...

Herkulliselta näyttää ja kuulostaa nuo annokset. Meillä Tampereella on ainakin vietnamilainen ravintola.. en nyt muista nimeä, mutta kerran olen paikassa käynyt ja hyvää oli. -Jokke-

Anonyymi kirjoitti...

Taivaallisen näköistä! Tämän ohje menee kokeiluun minunkin keittiössä. Mistä riisipaperiarkkeja voi ostaa?

Merja kirjoitti...

Hei Jokke! Kiitos ravintolavinkistä ja kommentistasi! Nopeasti googlasin, niin teillä onnekkailla tamperelaisilla taitaa olla parikin vietnamilaista ravintolaa: Saigon Mai ja Tay Do. Täytynee lähteä maakuntamatkailemaan.

Merja kirjoitti...

Hei Peppermint! Kiitos:). Ostin riisipaperiarkkini Hakaniemen Vii Voanista.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Rossana! Ehdin vasta nyt onnitella mahtavasta haastevastauksesta! :) Tuo jälkimmäinen ohje menee välittömästi kokeiluun, toinen joutuu odottamaan, koska Kuopiosta tuskin riisipaperia löytyy. Hauskoja nämä haasteet, kun tulee kokeiltua raaka-aineita, joita ei muuten välttämättä tulisi kokeiltua!

Merja kirjoitti...

Kiitos Sohvi:D. Mä tykkäsin kovasti tuosta jättikatkiksesta, kun pääsi toteuttaa vähän tuollaista eksoottisempaa.

Merja kirjoitti...

Kiitos Sohvi:D. Mä tykkäsin kovasti tuosta jättikatkiksesta, kun pääsi toteuttaa vähän tuollaista eksoottisempaa.