torstai 12. kesäkuuta 2008

Vihreätee muffini






Adzukipaputäytteiset suklaamuffinit matchakuorrutuksella

Olen jo jonkin aikaa seuraillut leivotablogien vihreästä teestä tehtyjä leivonnaisia ja viimeisen inspiraation ja sysäyksen antoi Vihreän curryn Irenen tekemät hienostuneet Madeleinet teellä. Suunnitteluun on mennyt aikaa jokunen hetki ja olen viilettänyt Hakaniemessä etsien kovasti aineksia muffineihin, jotka herättivät heti kiinnostukseni nähtyäni ne Cupcake Bakeshopin blogissa. Tietenkin minun täytyi valita resepti, jossa oli useita eri työvaiheita ja outoja raaka-aineita. Mitä vikaa on suklaamuffineissa? Olen jättänyt muutamia mielestäni turhia työvaiheita alkuperäisestä reseptistä tarkoituksella pois.

Hankalinta oli löytää reseptin adzukipavut, mutta onneksi olin reippaana googlannut kyseiset pavut ja tajusin syöneeni näitä samoja papuja useasti jälkiruokana kookosmaidon ja tahmean riisin kanssa. Hakaniemeen saavuttuani pyörin lempikaupassani noin tunnin ja omistajapariskunta varmasti silmäili jo ihmeissään, miksi tuo nainen ei voi kysyä apua. En tietenkään, koska se tekisi tämän aivan liian helpoksi...

Pyörittelin pitkään kädessäni pussia, jossa luki Cow Peas - Red Chori Lentils ja mietin, että kylläpä nämä kovasti adzukille näyttävät, mutta miksi lehmät ja linssit? Otin suuren riskin näiden mystisten linssien kanssa ja maksoin huikeat 2.5€ ja lähdin jännittyneenä kotiani kohti. Sormet kuumina googlasin punaisia Chorilinssejä ja löytyihän ne ja toiselta nimeltään ovat adzukipapuja. Elämässäni ei taida muuten hirveästi jännitystä olla, kun hehkutettuani pitkään Chilimiehelle pavuistani, totesi tämä yksioikoisesti "urpo, ne ovat papuja".

Punainen paputahna

2 dl adzukipapuja
1 rkl rypsiöljyä
50 g sokeria

Liota papuja yön yli. Huuhtele pavut ja keittele n. 90 minuuttia. Valuta siivilässä. Puristele lusikan avulla pavut siivilän läpi, jotta kuoret jäävät siivilään. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siivilöity paputahna sekä sokeri. Sekoittele lusikalla 3-5 minuuttia. Siirrä kulhoon ja peitä kelmulla.

Laitettuani lehmänlinssipapuni likoamaan illalla aloin tutkailla reseptin muita vaiheita tarkemmin. Resepti on 24 muffinille ja aioin suoraan puolittaa tämän, mikä ei ollutkaan ihan helppoa koska reseptin mitat olivat tietenkin raivostuttavissa kupeissa, tikuissa (buttersticks) sekä unsseissa, joita en todellakaan jaksa väännellä. Muistin keittiön jumalattaren Nigellan tehneen useita erilaisia muffineita, joten taatusti häneltä löytyisi perusmuffini ohje, jotta pääsisin luikertelemaan reseptin yhden vaiheen ohi. Hihhei, Nigellan kirja How to be a Domestic Godess ei taaskaan pettänyt minua. Nigellan muffiniohje Cappuccino Cupcakes oli melkein sama, kuin Chockylitin vanhanajan suklaamuffinit, mutta säästyin puolittamisilta sekä grammoittamisilta.

Vanhanajan suklaamuffinit

125 g jauhoja
125 g huoneenlämpöistä voita
125 g sokeria
2 kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
1 tl leivinjauhetta
4 rkl vahvaa espressoa
3 rkl kaakaojauhetta
n. 3-4 rkl maitoa

Sekoita ainekset ilman maitoa. Lisää lusikallinen kerrallaan maitoa, että taikina on hieman valuvaista. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jonka jälkeen laita 1 tl adzukipaputahnaa jokaiseen muffinivuokaan ja laita uuniin 200°C/20 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.

Kuorrutus vihreästä teestä

100 g huoneenlämpöistä voita
100 g tuorejuustoa
3,5 dl tomusokeria
Matchaa maun ja laadun mukaan

Vatkaa vatkaimella voi ja tuorejuusto tahnaksi. Lisää tomusokerit ja 1 rkl matchaa tahnan joukkoon. Sekoita. Maistele makua ja lisää tomusokeria/matchaa kunnes kuorrutus on sopiva. Pursottele. Mochin tekemisen jätän muille...

Paputahna maistui ihanan samettisen makealta suklaan joukossa. Totesin kuorrutusta tehdessäni omistavani jotain slummimatchaa. Väristä ei tullut läheskään niin hieno kuin Chockylitillä, mutta tee maistui mukavasti kuorrutksesta. Harmi muuhun vaivaan nähden tuo luokaton matcha. Sokerihumala peitti kylläkin nopeasti harmitukseni...


13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uhhuh, hillitöntä! Näitä täytyy kokeilla pika-pikaa :)

Merja kirjoitti...

:D Näillä kyllä saa kahvivieraat yllätetyksi:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan kauniita! Varmasti oli herkullisia.

IreneKin kirjoitti...

En voi olla hymyilemättä ilmauksellesi slummimatcha :), vaikka harmi sinänsä. Rento pursotustyyli ja kuorrute näyttää silti oikein kauniilta.

Unssit yms. vieraat paino-ja tilavuusmitat ON rasittavia. Olen miettinyt niiden kokoamista suhteessa desilitraan esim. blogin linkiksi, silloin käyttö olisi helpompaa (mutta vain miettinyt, saa kopioida idean, kuka haluaa).

Merja kirjoitti...

Vadelma marmeladi: Kiitos ja kyllähän nuo muffinit kauppansa tekivät:)

Irene: Eikö teidän kaupassa ole uutta slummimatchaa myynnissä?:) Noh eiku tossissaan mä olin ton pussin ostanu jo muutama vuosi sitten matchana ulkomailta ja ajattelin, että kyllä se leivontaan käy. Olisihan se pitänyt herättää hälytyskellot jo tuo teen väri.. Liekö ollut matchaa ollenkaan.. Pussin päältä en sanaakan ymmärtänyt:D.

Tai jos joku pystyisi edes vinkkaamaan miltä sivulta löytyisi selkeästi kaikki nuo mittayksiköt jonain muuttotaulukkona tai konvertterina...

Anonyymi kirjoitti...

Onpa houkuttelevan näköiset "cupcakes" (mitä ne ovat suomeksi.....?) Olen itse käyttänyt matchaa pikkuleivissä, ihan kivoja niistä tuli. Ah, taidanpa tietää missä kaupassa kävit Hakaniemessä, sinne aina suuntaan kun olen Suomessa.

Merja kirjoitti...

Mä päätin, että kutsun muffineiksi:). Mietin tovin, että olisiko muffinssi vai muffini.

Olisiko sinulla Yaelian antaa sitä matchapikkuleipien reseptiä? Olisi hauska kokeilla johonkin muuhunkin tuota teetä. Jos tällä kertaa ostaisin jotain oikeaa matchaa:)

Juu tulee siellä Hakaniemessä vierailtua melkein viikottain...

IreneKin kirjoitti...

Mietin vielä sitä matchaa: itselläni ei ole ensi käden kokemusta, mutta matcha on kuulemma erittäin altis hapettumiselle, mikä muuttaa väriä ja makua. Jos ostit teen kauan sitten, ehkä aika on tehnyt tehtävänsä? Esim. tässä linkissä (kaupallinen) neuvotaan säilyttämään matcha jopa pakasteessa tai jääkaapissa:
http://www.skinmatrix.com.au/matcha-green-tea.html (sivun alalaidassa).

Merja kirjoitti...

Mä olen tehnyt kaikki virheet mun matchan säilyttämisessä:). Ehkäpä mun kesäreissulla tarttuisi mukaan uusi paketti matchaa, niin voisin sitten uudestaan kokeilla muita teeherkkuja.

Anonyymi kirjoitti...

Rossana, laitoin sulle sähköpostia re. matcha pikkuleivät

Merja kirjoitti...

Kiitos Yaelian ihanasta reseptistäsi! Tätä tulen taatusti hieman myöhemmin kokeilemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja muffineja :D, itsekin olen katsellut ja koko ajan kiinnostunut enemmän tuosta matchasta leivonnassa. ymmärsinkö oikein, että sitä ei saa suomesta?Täytyy varmaan ulkomaanreissua suunnitella...:)

Merja kirjoitti...

Kiitos Eve:). Tokyokanista saa matchaa ainakin, mutta kyllä se matkailu silti kannattaa;D

http://www.tokyokan.fi/tuotteet.html