keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Kuplatee


Bubble tea - Boba

Minua on jo pitkään kiehtonut Aasiassa ihanan värikkäät ja erikoisen näköiset kylmät juomat nimeltä bubble tea tai ehkä sitten kotoisammin kuplatee. Kuplateessä voi melkeinpä olla mitä tahansa hedelmäteejuomaa tai maitoteejuomaa, kunhan se on makeaa ja sisältää tapiokahelmiä. Kyseessä on nyt kunnon kasarihitti Taiwanista, joka ilmeisesti ei ole koskaan rantautunut Suomeen, mutta Aasiassa tämä juoma on hyvinkin yleinen. Juoma juodaan lasista tai mukista todella paksulla pillillä, jonka läpi nämä ihanat tapiokahelmet mahtuvat.


Pieniä tapiokahelmiä kuin lumipalloja

Tietenkin tätä oli kokeiltava, kun törmäsin kaupassa tapiokahelmiin. En nyt löytänyt niitä tummia isoja helmiä, mitä kuplateessä käytetään, vaan ostin ilmeisesti pienempiä jälkiruoissa käytettäviä helmiä. Ilmeisesti tällä ei ole mitään väliä, mutta isot mustat helmet olisivat olleet näyttävämmän näköisiä. Antamani helmimäärät ja siiraappimäärä riittää n. 8 juomaan. Tapiokahelmet (2,5dl) keitetään väljässä vedessä n. 25 minuuttia ja annetaan seistä keitinvedessä toiset 25 minuuttia. Sillävälin voit tehdä kuplateehen sokerisiirapin.

Kuplateen sokerisiirappi:
2,5 dl valkoista sokeria
2,5 dl tummaa sokeria
5 dl vettä

Kiehauta vesi ja sokeri. Nosta sivuun ja anna jäähtyä. Kun tapiokahelmet ovat valmiit kaada siirappi helmien päälle. Tämän jälkeen voi vain mielikuvituksen antaa lentää! Itse tein kahta erilaista kuplateetä toisen "teen" kahvista ja toisen vihreästä teestä. Molempiin tulee maitoa ja siirappitapiokahelmiä, sekä kahvia tai teetä. Yläkuvassa tummempi oli kahvikuplatee ja vaalea oli teeversio samasta. Minulla ei ollut paksua pilliä ja lusikoin helmet samalla juomaa juodessa. Maku oli makea ja helmet olivat mukavaa pureskeltavaa. Ei hullumpi hellejuoma, vaikkei lämpöä taida ollakaan hetkeen tulossa..


Kypsät tapiokahelmet näyttivät ihan sammakonkudulta!

Perinteinen kuplatee

tapiokahelmiä
jäitä
vahvaa mustaa kiinalaista teetä
maitoa
sokeria

Nämä vaan sekoitetaan ja nautitaan kylmänä!

15 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Hoplaa! Kuulostaa aika villiltä mutta näyttää todella kauniilta. Ja ilmeisesti tuntuvat ihan kivoilta suussa... :) Enpä ole ennen törmännyt mutta mikäs ihme se onkaan, kun en ole Aasiassa reissannut.

Merja kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Merja kirjoitti...

Tusla: Saa näitä kuulemma tuolta lännestäkin suuren meren takaa:D. Noh kun nuo kaksi isoa lasia juoneena tässä istun, niin hieman on kuplainen olo:D.

En ollut minäkään noita ennen juonut, mutta syönyt olin noita palleroita jossain jälkkärissä. Olen nyt huomannut tätä blogia pitäessäni, että olen syönyt paljon asioita, mitä en ole tunnistanut;).

Mä alan näköjään sensuroimaan itseäni sokerihumalassa...

Sammakko kirjoitti...

Mistä löysit tapiokahelmiä? Niistähän tehdään erilaisia jälkiruokia myös, eikö? Hämärästi muistelen sellaista joskus syöneeni... Oli sellaisia jälkkäreihin erikoistuneita kaffiloita jossain... En tuolloin tiennyt että pallukat on tapiokaa.

Juoma näyttää niin ihanalta että on pakko kokeilla!

Merja kirjoitti...

Sammakko: Vii Voanistahan niitä löysin. Oli eri kokoisia valkoisia ja sitten jotain ihan ihmeen muotoisia värillisiä. Minäkin noita tehdessäni hoksasin, että olen syönyt myös tapiokaa (cassava)nuudeleilla. Thaimaassa olen ainenkin ilmeisesti syönyt noita palleroita sokerikookoskastikkeella. Juoma oli tosi namia vaikka chilimiestä iljetti nuo ihanat helmet.

Merituuli kirjoitti...

blogissasi ei kyllä ikinä tiedä mihin törmää...ja se on hienoa se!

näyttää hienolta, mutta ei kuulosta omanmakuiselta. olisi silti kiva maistaa, jotta tietäisi miten asia oikeasti on!

Anonyymi kirjoitti...

Ooh. Kuulostaa siltä, että on pakko kokeilla:)
Tehtiin koulussa thai-mestarin kanssa sellaista jälkiruokaa, johon tuli erivärisiä helmiä maniokista, porkkanasta ja kurpitsasta. Ja ne lilluivat kookosmaidossa joka oli maustettu pandanilla. Olenkin unohtanut kokonaan blogata sen, oli melkoinen makuelämys kyllä :D Ei pahaa, mutta totuteltavaa :)

Merja kirjoitti...

Hanna: nuo maniokkihelmet ovat sama asia, kuin tapiokahelmet. Tämä on taas näitä rakkaalla lapsella monta nimeä:D. Laita ihmeessä se jälkkäri, mä luulen, että olen just samaa syönyt joskus. Mun lemppari on thaimaalainen tahmariisi kookoskastikkeella, joka on just tolla pandanuksella maustettu. Samaan soosiin käy ne adzukipavut ja banaani..

Lisähuomautuksena muuten, että tapiokahelmet olivat aivan yhtä hyviä vielä aamullakin, siirapissa ja jääkaapissa vietetyn yön jälkeen.

Hanna Takala kirjoitti...

Siam Housessa näkyy olevan myynnissä ja varmaan pakkokin laittaa kokeiluun sillä tämä näyttää viehättävältä :D

Merja kirjoitti...

Jams: harmi vaan, ettei taida Suomesta löytyä niitä tummia isoja helmiä. Ne olisi hienon näköisiä!

http://www.haiyenrestaurant.com/images/Frozen-Drinks.jpg

Liina kirjoitti...

huu, tapiokahelmistä tulee väristyksiä. eikä kovin hyviä.

mutta näyttää nätiltä :)

Merja kirjoitti...

Liina: eiku ne on ihania:D.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on pitkän aikaa ollut pussi tapioca helmiä(vihreitä) kun aikoinaan näin pari kuplateepaikkaa Yhdysvalloissa ja joku aika sitten huomasin että Tel Aviviinkin on avattu pari sellaista paikkaa,kävin siellä kurkkimassakin, mutten kokeillut.Nyt taidankin sitten kokeilla.....

Merja kirjoitti...

Yaelian: Kokeile ihmeessä! Mun lemppari taitaa olla tuo "tee" espressolla. Osaisikohan joku kertoa noiden tapiokahelmien ravintoarvoista jotain.

Milloin meille Suomeen saadaan kuplateepaikka?

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: oih olin ihan ignoorannut sun kommenttisi tuolta välistä..:( Kiva kuulla, että on edes vähän uusia asiota. Teilläkin oli se ihana pihlajamunkki:D.