lauantai 7. kesäkuuta 2008

Paneer - Intialainen kotijuusto




Useissa blogeissa on ollut kevään aikana puhetta paneerista ja minunkin alkoi tätä herkkua tehdä mieli. Paneerille voi tehdä lukuisia eri kastikkeita ja paneeria on todella helppo tehdä itse kotona. Aikaa ei mene kuin 15 minuuttia ja sinulla on ihana valkoinen kimpale juustoa kauniita kasviskastikkeita varten.

Paneer - intialainen kotijuusto

1 l punaista maitoa
4 tl sitruunan tai limen mehua
suolaa

Kiehauta maito ja suola. Lisää sitruunan mehu. Kiehuttele niin kauan, että maito juoksettuu kokonaan n. 10 minuuttia. Kaada juoksettunut maito harsoon ja puristele kaikki vesi pois. Muotoile haluamasi malliseksi ja jätä harson kanssa seisomaan painon alle pariksi tunniksi.

10 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ei ole totta! ajattelin juuri sinua kun kommenttisi ilmestyikin blogiimme. näin "sieluni silmin" sinut istumassa koneen äärellä kahvikuppi kädessä ja selailemassa ruokablogeja. Hassua sanoa että "näin" sinut, vaikken tiedä minkä näköinenkään olet :)

huomenta vaan!

Merja kirjoitti...

Huomenta!
Aamun virkku, illan torkku:D. Oho onkos sulla jotain meedion kykyjä?

Merituuli kirjoitti...

no ei, enkä oikein usko sellaisiin. sattumaa, mutta hauska sellainen ;)

Anonyymi kirjoitti...

Moi,

Siis onko juuston tekeminen noin helppoa vai eroaako paneer länsimaisesta juustosta jotenkin?

Mistä muuten tietää että maito on juoksettunut?

Merja kirjoitti...

Hei Sampsa!

Kyllä se juuston tekeminen on noin helppoa:). Ei tuosta varmaan homeuttamalla mitään brietä tule, mutta kotijuustoa tuo on.

Kun maito juoksettuu siitä tulee sellaista vanhan näköistä ja kokkareista. Vähän kuin raejuustoa samean veden joukossa.. Kunhan vaan puristelet hyvin nesteen pois juustostasi on lopputulos tosi hieno ja kova kimpale.

Juustosta tulee pehmeän ja ihanan kermaisen makuinen ja kestää hyvin kovankin wokkauskäsittelyn. Laitan vähän myöhemmin ensi viikolla kivan chilipaneer reseptin tänne.

Tässä vielä juoksettumisesta sama Finfoodin sivuilta ehkä hieman selvemmin sanottuna:

http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/ffom.nsf/0/95141739F0F3B539C225716F001C70CD?opendocument&lng=Suomi&sh=Kaikille&cat1=Sanakirja&cat2=M

"juoksettuessa maidon proteiiniosa erottuu vesiosasta. Juoksettumista saa aikaan happamuus (piimä juustoa valmistettaessa), esim. marjojen, hedelmien, pinaatin tai tomaatin lisääminen. Myös suola aiheuttaa juoksettumista, joten sitä ei pidä lisätä maitopohjaiseen ruokaan liian aikaisin."

Anonyymi kirjoitti...

Osaatko sanoa, kauanko tällainen juusto säilyy? Ja kuinka sitä tulisi säilyttää? Laitetaanko se jääkaappiin sellaisenaan, vai kenties johonkin nesteeseen? (:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Onnistuuko tällaisen paneerin valmistus soijamaidosta?

Merja kirjoitti...

Hei Knjazna ja anonyymi! Pahoittelen vastaukseni viivästymistä lomamatkani takia:)

En ole pitkään paneeria säilytellyt, mutta sellaisenaan ilman nesteitä ainakin yön yli juustoni säilyi aivan mainiona. Kannattaa varmasti luottaa omaan makuun.

Valitettavasti en ole vielä kokeillut soijamaidon juoksutusta. Se on varmasti se mikä on tarpeen juustoa tehdessä.

Nopeasti googlattuna soijamaito ilmeisesti juoksettuu sitruunalla maidon tapaan. Niin eikös siitä silloin tule tofua:).

Anna kirjoitti...

En olekaan itse koskaan kokeillut tehda paneeria - saat sen kuulostamaan tosi helpolta!

Laitoin linkin paneer - kirjoituksestani sun sivulle, kun Suomesta ei (kai?) saa paneeria kaupasta... :)

Merja kirjoitti...

Anna: juu totta se on, ettei paneeria saa Suomesta:(

En vain saa kuulostamaan paneerin tekoa helpolta, vaan se todellakin on:)