perjantai 6. kesäkuuta 2008

Tofu


Pidän kovasti tofusta ja käyttäisin mielelläni enemmänkin sitä ruoanlaitossa. Jotenkin aina kuitenkin tofut jää kaupanhyllylle ja tulee laiteltua muuta. Jokin aika sitten Uneliaan kokin blogissa oli puhetta tofusta ja päätin kokeilla uutta tofureseptiä. Ostin nyt Mori-Nu:n silken tofua, jota en ollut ennen kokeillut.

Löysin Neil Perryn Simply Asian kirjasta kivan tofuwokkireseptin ja muokkailin sitä vähän oman kaapinsisällön mukaisemmaksi. Jos haluat wokista kasvisruokailijalle sopivaa voit korvata osterikastikkeen soijakastikkeella ja kanaliemen kasvisliemellä. Tofu on terveellistä, sekä hyvää ja tällä reseptillä tulee varmasti laitettua tofua uudestaankin.

Höyrytetty silken tofu mustalla etikalla

250 g silken tofua
2 rkl öljyä
3 valkosipulin kynttä
1 rkl pilkottua inkivääriä
1 sipuli pilkottuna
4 palaa kuivattua puunkorvasientä (black fungus)
3 rkl Shao hsing riisiviiniä
10 rkl kanalientä
2 rkl kiinalaista mustaa etikkaa (Chinkiang vinegar)
2 rkl osterikastiketta
1 rkl palmusokeria (tumma sokeri käy hyvin)
pala kurkkua viipaloituna
ripaus sichuaninpippuria

Pilko tofu varovasti paloiksi ja laita höyryttimeen. Höyrytä kunnes tofu on lämmin. Sillä aikaa kun tofu lämpenee tee kastike. Kuumenna wokki ja lisää valkosipuli, inkivääri, sipuli, sieni ja wokkaile hetki. Lisää riisiviini, kanaliemi, etikka, osterikastike ja sokeri. Keitä kunnes kastike on sileä ja kiiltävä, n. 3-5 minuuttia. Lisää viime hetkellä kurkku. Kaada kastike tofun päälle ja ripottele pintaan pippuri.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No jopas sattui! Olen tässä kevätpaaston jälkeen jäänyt miettimään soijarouheen ja tofun käyttöä - kumpikin kun on aika outo olio meidän keittiössä. Olen joskus miljoona vuotta sitten käyttänyt kuivattua tofua ja senhän nyt tietää mikä lopputulos siitä tuli. Kumipalloista parempia versioita tekee mieli. Blogeissa on tuota kotimaista tofua vähän arvosteltu, taidan yrittää minäkin löytää ensin jotain muuta kokeiluun.

Merja kirjoitti...

Joo eihän se kotimainen tofu mitään herkkua ole.. Tämän mausta pidin kovasti ja tuo silken sopii käsittääkseni tosi hyvin esim uppopaistamiseen. Olen entinen kasvissyöjä, joten soijarouheet ja tofut ovat hyvin tuttuja ruoka-aineista. Lempparini joskus oli nuo reformikeskuksen soijapallerot. Pitäsi niistäkin joskus laitella jotain.

Merituuli kirjoitti...

sopiiko kysyä miten entisetä kasvissyöjästä tuli nykyinen sekasyöjä?

Merja kirjoitti...

Sopii:D. Laiskuus jos ihan rehellisiä ollaan. Olin jopa jonkin aikaa vegaani ja se haittasi esim. matkustelua PALJON. Todella tylsää matkoilla syödä pelkkää hapanimelä vihanneksia, kun esim. Kaakkois-Aasiassa on todella vaikea vältellä kalakastiketta. Kyllähän sitä monesti verensokerivajareissa manasi, kun ei löytynyt ravintolaa josta saisi alkeellistakaan kasvisruokaa.

Hatunnosto niille jotka aattensa takia jaksavat.

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin tuossa juuri, että tofupaketti säilyy jääkaapissa 3 päivää avaamisen jälkeen... Entäs jos ei kulu, ootko kokeillu pakastamista?

Anonyymi kirjoitti...

no justiinsa - löysinkin sitten vastauksen: Voiko Tofua pakastaa?
Kyllä voi, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Tofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Tofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Tofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

Merja kirjoitti...

Hyvä tiv! Olisin juuri sanonut, etten ole koskaan tofua pakastanut:D

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Rossana!

Voinko udella, mistä ostit kyseistä tofua? Tavallisesta lähikaupasta vai erikoisliikkeestä? Millaista tofu oli rakenteeltaan? Monet tofut kun ovat hirmuisen kovia ja kumimaisia.

Terkuin
Reetta Taivalkoskelta

Merja kirjoitti...

Hei Reetta!
Erikoisliikkeestä ostin tuon tofun ja silken tofun ominaisuus on juuri pehmeys:)

Anonyymi kirjoitti...

Mmmm, rakastan tofua ja tata reseptia pitaa kokeilla. Tiedan etta silken tofua voi kayttaa jalkiruuissa, taalla missa asun loytyy vain monenlaista tavallisen tofun variaatiota muttei silken tofua :(

Merja kirjoitti...

Joo silken sopii just melkein parhaiten jälkkäreihin pehmeytensä takia. Harmi, ettei sinulla ole mahdollisuutta silkeniä ostella. Eikö siellä ole mitään pehmeää tofua?

Onneksi tähän mielestäni käy kaikki tofut, vaikka tuota silkeniä suositeltiin siinä reseptissä. Mun lemppari taasen on tuo silken uppopaistettuna.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on kylla soijamaitokone, ja nigariakin on varastossa, joten tofua voisi itsekin valmistaa, mutta olen ymmartanyt etta silken tofua valmistetaan eri menetelmalla jolloin sen rakenteesta tulee "creamy"

Merja kirjoitti...

Nopeasti googlattuna löysin tällaisen neuvon silkenin tekemiseen:

Nigari/Calcium Rich/GDL (Glucono Delta Lactone):

Nigari is a natural component of sea water, primarily magnesium chloride. It is used to make Japanese style tofu. Nigari tofu are generally firmer and more tender.

Calcium Rich tofu is make with food grade gypsum, a natural earth mineral, calcium sulfate. It is traditional Chinese tofu ingredient. The Calcium Rich tofu is softer and smoother.

GDL Tofu is silken tofu. GDL is mixed with the soymilk in the tofu container. The coagulation takes place inside the tofu container. The tofu is never pressed. Therefore, silken tofu has the highest water content. This make silken tofu soft.

Onko tästä Yaelian mitään apua? Olisi kiva kuulla jos teet itse tofua, mä olen vain ostanut kaupasta. Siitä tulee varmasti tosi hyvää itsetehtynä!

Merja kirjoitti...

http://www.quonghop.com/whatistofu.htm

Niin tämä oli se linkki mistä löysin tuon ohjeen.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Rossana:) Olen itsekin googlaillut aika lailla tuota silken tofun valmistusohjetta, mutta en ole onnistunut loytamaan tuota GDL ainetta milla sen saisi ehka onnistumaan. En ole viela itse tehnyt tofua, soijamaitoa kyllakin, tuo kone on aika katsy siihen, 15 minuuttia niin on valmis soijamaito.Olen muuttamassa ja varmaan sitten kun asetun teen tofuakin....

Merja kirjoitti...

Kivaa Yaelian jos olin avuksi:)

Merituuli kirjoitti...

voisko tota silken tofua pistää grilliin, vai onko liian haurasta? ajattelin että joku ehtoo vois kokeilla tofua taas kerran Uneliaan Annan tapaan grillattuna vartaassa.

Merja kirjoitti...

Kyllä tuo silken taitaa olla liian haurasta. Vartaaseen ainakin ihan mahdoton.