maanantai 5. toukokuuta 2008

Made in Italy


Italian makuja

Ostin Englannissa asuvan italiaisen Giorgio Locatellin uusimman keittokirjan Made in Italy, Food and Stories. Kirja on julkaistu Englannissa jo 2006, mutta en ole aikaisemmin törmännyt Suomessa tähän kirjaan. Oma painokseni on tältä vuodelta, pehmeäkantinen versio. En oikein voi muuta sanoa kuin, että vaikka maailmassa on julkaistu varmasti satoja italialaisen ruuan keittokirjoja ja vaikka omistan myös itse niistä muutaman, on tämä kirja ehdoton must kaikille Italialaisen ruuan ystäville.

Kirjan hienot valokuvat on kuvannut leipuri Dan Lepard. Reseptit ovat selkeitä ja yksityiskohtaisia, eikä niitä ihan tavanomaisempia. Nopeasti vilkaistuna Locatellin Locanda ravintolan menussa on samoja ruokia kuin kirjassa, mikä on aivan loistava idea. En tiedä, vaikka tämän kirjan innoittaman hankkisin pastakoneen itselleni, niin hienoja ravioliohjeita kirjassa on.




Giorgio Locatellin parsarisotto

12 vihreää parsaa
175g voita
2 sipulia
400g vialone nano riisiä
125ml kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria
100g parmesania

liemi

3rkl oliiviöljyä
4 sipulia
2,5l vettä

Kuori ja pese parsat. Säästä kuoret. Pilko parsat kolmeen osaan: varsi, kukka ja puinen osa. Pilko parsan varret pieniksi.

Liemi: Lämmitä kattilassa oliiviöljy ja lisää pilkotut sipulit. Hiosta sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää parsan puiset osat ja kuoret. Peitä ja keitä 5-6 minuuttia. Kaada kattilaan kylmä vesi ja kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä n. 20 min. Siivilöi liemi. Laita liemi sivuun.

Kuumenna 50g voita pannussa ja lisää yksi pilkottu sipuli. Kypsennä pehmeäksi. Lisää pilkotut parsanvarret. Peitä ja kypsennä 7-8min.
Pistä 2 rkl kypsennettyä parsaa tehosekoittimeen ja soseuta. Sekoita lopun kypsennetyn parsan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä sivuun.

Kuumenna liemi. Sulata 50g voita pannussa ja lisää toinen pilkottu sipuli. Kypsennä sipuli pehmeäksi. Lisää riisi ja sekoittele. Lisää valkoviini. Anna viinin haihtua kokonaan. Valmista risotto lisäämällä lientä ja pitämänä risoton kosteana. 10 minuutin jälkeen lisään kypsennetty parsa. Kypsennä vielä 5-6 minuuttia samalla lientä lisäilemällä. Laita parsan kukat liemen joukkoon minuutiksi. Nosta sivuun ja mausta. Kun risotto on valmis. Käännä hellan lämpö pois ja anna vetäytyä minuutin. Lisää loppu kylmä, kuutioitu voi ja parmesaani ja sekoita rivakasti. Mausta sopivaksi ja koristele parsan kukilla.



2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

mistäs hankit tämän opuksen Rossana? mitä kustansi?
haluaisin kovasti uusia italialaisia reseptejä. Meillä on kyllä "THE BEST EVER Italian cookbook" :D, mutta silti kaipaan jotain uutta...
ja jos sinä sanot että siinä on kauniita kuvia niin...USKON!

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: No eihän sitä muuta tarvitse jos teillä on jo the best EVER:D.

Ostin tuon varmaan Akateemisesta silloin kun tuli myyntiin, mutta näköjään ihan sairaan paljon kalliimmalla mitä nyt myydään:(. Nyt oli netissä 25.90€ eli musta tosi halpa siihen nähden kuinka paksu ja hyvä tuo on.

Mä tykkään ihan lukea keittokirjoja ja tää oli kyllä ehdottoman ihana, eikä ihan perus carbonara ohjeita (vaikka carbonarasta pidänkin) :) Paljon myös ihan ruokatietoutta.