lauantai 24. toukokuuta 2008

Elämän nektariini


En ole vielä ehtinyt kehittämään itselleni samanlaista ongelmaa ruokalehdistä, kuin keittokirjoista. Silti tulee lehtiäkin silloin tällöin osteltua. Selailin uusinta (nro 52 3/2008) Glorian ruoka & viiniä, josta nappasin nektariinimasariini ohjeen. En ole aikaisemmin tehnyt mitään mantelimassasta, joten oli hauska kokeilla ihan jotain uutta. Halusin myös yllättää ystäväni kesäisen hedelmäisillä mauilla.

Maku masariinissä oli aivan loistava, joskaan päällisestä ei tullut kaunotar, kun en vahtinut uunia tarkkaan vaan luotin sokeasti ohjeeseen. Oli ihanaa käyttää tuoreita hedelmiä, jotka maistuvat raikkaana makean mantelin keskellä.

Nektariinimasariini

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
3 rkl (erikoishienoa) sokeria
täyte:
300 g mantelimassaa (2 pötköä)
100 g huoneenlämpöistä voita
3 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 tuoretta nektariinia

Tee pohjataikina. Nypi kaikki ainekset sekaisin. Painele taikina irtopohjavuokaan (halkaisija n. 26 cm. Itse myös vuorasin vuoan pohjan leivinpaperilla). Anna taikinan levätä viileässä n. tunti.

Lämmitä uuni 200°C. Laita taikinan päälle pala foliota ja esipaista pohja uunin keskitasossa 10 minuuttia.

Valmista täyte. Raasta mantelimassa. Yhdistä manteliraaste ja voi. Vatkaa kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Lisää jauhot. Viipaloi nektariinit. Levitä nektariinit pohjalle. Levitä mantelitäyte. Jatka paistamista n. 30 minuuttia (itselläni 25 minuuttia oli jo liikaa) tai kunnes täyte on kullanruskea. Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ah, tahtoo kokeilla tätä ihanuutta! Mitäs sitten teen, jos tää herkku vie kielen mennessään? Mantelimassan ja nektariinin makuliitto kutkuttaa jo ajatuksena, hmmm ;-). Mulla alkaa olla ongelma keittokirjojen lisäksi näistä blogeista. Ei millään ehdi testipaakaroida kaikkia eteen tulevia houkutuksia. Hyvä ruoka- parempi mieli. Se on harvinaisen totta! Kivat sivut sinulla. Jatka samaan, innostuneeseen malliin! Terveisin Eppu

Merja kirjoitti...

Hei Eppu!
Kiitokset mukavista sanoistasi! Monet vierastavat tuota mantelimassaa, mutta sehän oli ihanan pehmen ja makean makuinen tässä piirakassa. Varsinkin, kun nyt saa kaikkia ihania tuoreita hedelmiä ja marjoja kaupoista on kiva laitella tällaisia herkkuja.

Joo minäkin pyörin paljon muiden blogeissa ja reseptipino vaan alkaa kasaantua:D

Tervetuloa uudestaankin:)

Anonyymi kirjoitti...

Heips taas, Rossana!

Tein tätä eilen, ja makoisaa oli. Rankkasade ropisi auton ikkunoihin, kun ajatus juhannuskaffehetken viettämisestä ulkosalla muuttuikin sisätiloihin. Siinäpä sitten popsimme testitorttua ja katselimme pisaroiden leikkiä tuulilasin pinnalla. Tunnelmallista ;-)!

Täyte ja pinta oli yllättävän kosteaa, ei niin perinteisen kakkumaista. En tiedä, millaista sen piti olla? Vähäinen vehnäjauhomäärä ohjeessa varmasti vaikutti asiaan. Maistoin mazaa uudelleen tänä aamuna ja kas, jääkaappikylmänä & yön yli kunnolla vetäydyttyään maku oli vieläkin täyteläisempi.

Jos mantelimassasta pidät, niin kokeilepa Valion sivuilta mantelitortun (gluteeniton ja laktoositon) reseptiä. On helppo ja herkullinen leipomus minun mielestäni.

Terkuin Eppu

Merja kirjoitti...

Hei taas Eppu!

Tämä masariini ei kyllä pilalle mene jääkaapissa, itsekin tarjoilin sitä seruaavana päivänäkin kahvivieraille ja hyvin maistui. Se mantelimassa teki just sellaisen ihanan pehmeän pohjan tuohon piirakkaan, eikä niin tavanomaista kakkumaista. Ei todellakaan jää viimeiseen kertaan tuo mantelimassan käyttö, eikä masariinireseptikään ole yhtään hullumpi.

Meni se meidänkin juhannus pisaroita katsellessa ja sateessa grillaillessa, mutta hauskaa silti oli:D!

Kiitos mantelitorttuvinkistä! Käynkin heti piipahtamassa Valion sivuilla.