tiistai 19. elokuuta 2008

Punajuurta punajuurta!





Elokuun ruokahaasteena on puolenkilon keittiön valitsema punajuuri. Myönnän, en kauheasti ole punajuurta käyttänyt ruoanlaitossa, saati itse niitä keitellyt. Halusin ehdottomasti tehdä punajuuresta jotain makeaa. Punajuuri on upean värinen eikä käteni näiden ruokien jälkeen ole koskaan olleet kauniimmat..

Muffinireseptin pohjan löysin BBC-Foodin sivuilta reseptillä Chocolate beetroot cakes. Muokkailin hieman muffineita itselleni sopivammaksi. Juustosokerikuorrutteeseen vinkkauksen sain Yaelianilta triplavaniljamuffinien kommenttilootaan. Kuorrutteen värjäämisen "keksin" itse, mutta luultavasti joku värjäämistäkin on monesti kokeillut. Värjäämistä en itse mistään kuitenkaan bongannut, vaan päätin ihan vain kokeilla onnistuuko kuorrutteen värjäys. Joten tässäpä nämä elokuun ruokahaasteen vaaleanpunaiset punajuurimuffinit.





Punajuurimuffinit punajuurikuorrutteella

Taikina:
75 g kaakaojauhetta
180 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g sokeria
250 g keitettyä punajuurta
4 munaa
1 dl rypsiöljyä
1 dl juoksevaa margariinia
2 tl vanilja-aromia
(fazerin sinistä rouheena. Ei pakollinen)

Kuorrute:
150 g tomusokeria
1 paketti Philadelphia tuorejuustoa
punajuurien keitinvettä

Kuori ja keitä punajuuret. Säilytä keitinvesi kuorrutusta varten. Laita uuni 180 C. Soseuta keitetyt punajuuret. Lisää soseeseen munat yksi kerrallaan sekoittaen. Lisää rasvat sekä vanilja ja sekoita. Sihtaa seokseen kuivat ainekset ja sekoittele varovasti. Lisää suklaa. Kaada muffinivuokiin ja paista n. 30 minuuttia.

Sekoita kuorrutteeseen Philadelphia ja tomusokeri. Lisää haluamasi määrä punajuurien keitinvettä pinkin värin aikaansaamiseksi. Jos kuorrutemassa tuntuu liian löysältä lisää tomusokeria. Kuorruta jäähtyneet muffinit.







Kauan odotettamani tilaamani Donna Hay magazinen elo/syyskuun numero saapui viimein kotiini. Olin kuullut, että Donnan lehti on upeilla kuvilla ja hyvillä resepteillä varustettu kaunis ruokalehti. Kaikki odotukseni palkittiin. Keitettyjä punajuuria kun jäi muffineista yli päätin niistäkin jotain tehdä. Donna Hayn lehdestä poimin inspiraationi tähän punajuurisalaattiini. Hieman muutamia aineksia muutellen tein tämän yksinkertaisen, mutta maukkaan salaatin.

Punajuurisalaatti fetalla

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 keitettyä ja kuorittua punajuurta
fetaa
basilikaa
mustapippuria

Kuori ja viipaloi punajuuret. Sekoita kastike öljystä, viinietikasta ja mustapippurista. Valmista salaatti ja ripottele kastike päälle. Koristele basilikalla.

27 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

upeita muffineja kyllä! olisi kyllä mielenkiintoista kokeilla punajuurileivonnaisiakin.

sinulla taitaa olla noita pöytäliinoja aika pino ;) hieno on tuukisikin taas ja oikein sopiva ruskea/vaaleanpunaisten leivonnaisten taustalle.

meillä Pastis on allerginen punajuurelle, joten ruokahaaste jää väliin.

Merja kirjoitti...

Kiitos Hyppysellinen:)! Mä kävin testauttaa nuo muffinit äidillä ja se ei uskonut, että niissä on punajuurta;).

Hee mä voin kertoa salaisuuden. Kävin viikonloppuna ekaa kertaa elämässäni kangaskaupassa ostoksilla. Tuo on niitä kilokoritilkkuja:D.

Mä olin siel kaupas et moi mä en oo ennen ostanut kangasta, mitä mä teen:D.

Harmillisia nuo allergiat, itsekin muutamille hedelmille allergisena sympatiat on kyllä siellä.

Virpi P. kirjoitti...

Aah ja ooh, mitä kuvia! Täydellinen yhdistelmä ruskeapilkullisen liinan kanssa. Ja mitä muffinsseja.

Minulla on muuten yksi Donna Hayn iso kirja. Kuvat hivelevät silmää, ruoka on houkuttelevaa, mutta jostakin syystä en ole kokeillut yhtään kirjan ohjetta.

Merja kirjoitti...

Katriina: Mikä Donnan kirja sulla on? Mä ostin juuri Modern Classics 1. Siinä oli ehkä turhan perustason reseptejä, mutta tuo lehti ainakin yhden numeron perusteella oli vaikuttava. Ihanan tunnelmallisia valokuvia. Sinänsä tuosta kirjasta kyllä ihan selkeästi sanottiin, mitä se pitää sisällään, että ihan oma moka mulle. Kaunis se kylläkin on.

Tusla kirjoitti...

Vitsit, mullakin oli yksi punajuuri-suklaaviritys haasteeseen mietittynä, mutta ehkä keksin jotain muuta. Nämä näyttää niin viehkoilta ja muhevilta, etten taida alkaa kisata... :)

Tuuki on sievä. Kangaskaupan kanssa mulla on se ongelma, että mitä niille kankaille sitten kaupan jälkeen tehdään. Ommellaan? Kuka, minäkö? Ei ole konetta ja peukalokin on keskellä kämmentä. Alistun kohtalooni ja hankin vain valmisliinoja.

Merja kirjoitti...

Tusla: No totta kai osallistut! Saatan sitten tehdä joskus uudestaan jotain muutakin punajuuresta! Suklaa on tähän mennessä paras punajuuren seuralainen:D. Myönnän, että kun katsoin eilen muiden tosi hienoja postauksia meinasin minäkin jättää osallistumatta.

No siis tietenkin sukulaisille tilkkutyöjoululahjoja:D. Kun ne on omilla pienillä käsillä ommeltu niin ei kukaan VOI sanoa, ettei ota vastaan moisia ihanuuksia:D Joo en kyllä mäkään ole mikään ompeluihminen, mutta kyllä tuo reunojen siksakkaus sujuu heh.

Merituuli kirjoitti...

kiitos salaisuuden jakamisesta ;) mitäpä sitä ei tekisi kauniiden kuvien vuoksi. menis jopa kangaskauppaan... :D

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Mä vietän jännittävää extreme-elämää, kuten kangaskauppailua:D:D

oliivia kirjoitti...

Ihania muffinseja! Mulla oli ajatuksissa tehdä samantyyppisesti "red velvet"-tyyppisiä muffinseja ystävän polttareihin, mutta en sitten saanut aikaiseksi kokeilla...
Näitä kyllä kokeilen, ja tuo kuorrutteen värikin on NIIN herkullinen!
Onneksi mun ei tarvitse äänestää haasteessa, en tiedä osaisinko millään valita näistä parasta...

arleena kirjoitti...

Minä taas taidan tehdä tuota punajuurisalaattia, ainakin tällä ajanjaksolla, jota nyt keittiössä harrastan eli kaloreita päivässä alle 1000. Muffinseja sitten joskus heikkona hetkenä.

Fetakin sopii punajuuren kanssa, samoin sinihomejuusto, mutta silloin ei olla jälkiruuissa.

Merja kirjoitti...

Oliivia: Mä sain just noihin muffareihin inspiksen Red Velvet-kakusta! http://www.wetakethecake.com/layer/images/redvelvetcakeopen.jpg
Monesti siihen ilmeisesti käytetään kuitenkin väriainetta eikä punajuurta, joten hylkäsin tuon kakkuajatuksen.

Arleena: Syö vaan tosi vähän muffinia:). Mä mietin myös vuohenjuustoa tohon punajuurisalaattiin, mutta kaapissa sattu olemaan fetan jämät.

Merituuli kirjoitti...

"Red velvet" - ei paljon houkuttelevampaa kakun nimeä voi olla!!! tulee mieleen jotain syntisen kalorista, sametin pehmeää...mmmmm!

miten sulla rossana kävi sen tapaamisillan kanssa? osuiko kaverisi synttärit siihen vai pääsetkö pelipaikalle?

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: musta kanssa tuo red velvet kuulosti ihan heti tosi houkuttelevalta. Just samettista ja makeaa..

Heh villit kolmikymppiset taitaa olla tiedossa:)

Merituuli kirjoitti...

no voi kökkö, meidän kannalta. hauskoja synttäreitä ja nähdään joku toinen kerta!

Anonyymi kirjoitti...

I-HA-NI-A! Sie näemmä osaat tehdä aina sellaisia muffineita, joiden raaka-aineet eivät voisi olla enempää makuuni.

Ja kiitti kangastilkkuvinkistä. Ehkä kohtaamme laarien läheisyydessä :D

Merja kirjoitti...

Mari: Nää muffinit oli kyllä aikas vinkeitä. Yhdistyy hyvin kotimaisten juuresten käyttö ja jotain todella herkullista jälkkäriä:) Järkiruokaa siis:D ja tulee jopa keitinliemi hyödynnettyä heh.

Kangaskoreilla kohdataan!;D

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Ihan taatusti nähdään!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköisiä muffineja, houkuttelevat heti kokeilemaan, varsinkin kun tänään torilla käydessäni tarttui punajuuria matkaan! Kaunis kuva!

Merja kirjoitti...

Kiitokset Yaelian ja kiitos sinulle hyvästä kevyemmästä kuorrutevinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköisiä muffinsseja! Niitä täytyy kokeilla hetimmiten.

Montako muffinssia tuosta taikinamäärästä tuli?

Merja kirjoitti...

toppa: Kiitokset:) Mulla on sellainen 12 muffinin pelti johon laitoin niitä isoja Amerikan muffinivuokia ja ne tuli ihan täyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania muffinsseja ! Ja voi pahus tuota salaattiasi - juuri postasin oman versiomme punajuuri/fetasalaatista... ja ihan oikeasti tulin tänne vasta sen jälkeen :-)

Merja kirjoitti...

Eriqou: Näyttipä salaattisi tosi herkulliselta! Omena ja seesamin siemenet tekee siitä varmasti ihanan.

Mä en olisi yhtään huolissaan noiden samanlaisuudesta. Salaattisi luonne on ihan erilainen, kun tuo minun ja mähän osallistun haasteeseen vain noilla muffareilla :).

Merituuli kirjoitti...

tarkoittaako tuo "lisää suklaa" kaakaojauhetta? kun aineksissa ei puhuta suklaasta. kiitos jo etukäteen. t:hieman tyhmäksi itsensä tunteva hyppis jolla jo punajuuret kiehuvat ja joka luki tarkemmin ohjetta vasta nyt

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: hehee mulla oli oma salainen ainesosa siellä seassa, jota ei todellakaan tarvitse lisätä. Olin itse ujuttanut sinne vielä fazun sinistä mukaan, mutta jätin sen aineksista pois koska en kokenut sitä niin tarpeellisena, mutta unohdin poistaa sen tuolta selostuksesta:D. Todellakin sillä suklaalla saa lisää makeutta tohon reseptiin:D Hyvä kun huomasit!

Merituuli kirjoitti...

ok! syötiin jo muffinssit (ilman suklaata) mutta sanoisin että silti olivat tosi makeita ja ihanan meheviä. ja voi jukra miten upean värisiä! lapset olisivat syöneet vaikka kuinka monta... kiitokset loisto-ohjeesta!

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Hauskaa, että maistui. Toi väri oli just vinkeää noissa muffareissa:).