tiistai 5. elokuuta 2008

Sitruunajogurttikakku




Ei mikään pitojen kuningatar...

Tämä vähän arkisemman näköinen leivonnainen on Neil Perryn kirjasta Good Food. Neil kertoo kirjassaan saaneen inspiraation tähän kakkuun toiselta keittokirjailijasuosikiltani Claudia Rodenilta. Tämä oli helppo tehdä ja olen mieltynyt maitokahvin ja sitruunan makujen yhdistelmään, joten tämä on aivan mahtava päiväkahvin seuralainen. Hauskaa oli, että tässä reseptissä käytettiin paksua jogurttia, jota olen paljon aikaisemminkin hehkuttanut. Huoletonta arkileivontaa. Jos tykkää hieman makeammasta, niin sokeria voi huoletta lisätä. Tämä kakku on nimen omaan sopiva ei niin makean ystäville.

Sitruunajogurttikakku

4 munaa
100 g sokeria
3 rkl jauhoja
400 g jogurttia (esim. Lindahls)
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
tomusokeria koristeluun

Lämmitä uuni 180°C asteeseen ja voitele irtopohjavuoka, sekä vuoraa leivinpaperilla. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, paksuksi tahnaksi. Sekoita joukkoon jauhot, sitten jogurtti, sitruunan kuori ja mehu.

Vatkaa valkuaiset kovaksi ja nostele varovasti taikinan joukkoon. Kaada vuokaan ja paista uunissa n. 50 minuuttia. Jos tuntuu, että kakku tummuu liikaa, peitä päällinen foliolla.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestäni juuri tuollaiset muhkeat, uhkeat ja "repeilevät" kakut ovat niitä kaikkein upeimpia!
Onko sulla paljon Claudia Rodenin keittokirjoja? Mulla on vain Arabesque, enkä ole muita hänen kirjojaan lukenut, mutta ainakin tuon kirjan perusteella Claudia on oikein pätevä rouva.

Merja kirjoitti...

Matleena: Tuo kakku on sellainen kivan rustiikkisen näköinen. Mulla on myös Rodenin Tamarind and saffron, mutta tuo Arabesque on noista kahdesta ihan ykkönen.

Virpi P. kirjoitti...

Ihanan näköinen ja helppotekoinen kakku -ja vähärasvainen. Tätä pitää kokeilla, ulkonäkökin houkuttaa.

arleena kirjoitti...

Jos tämä kakku ei ole kovin makea, kuten kuulostaa, niin sehän on meille sopiva. Niin ja jogurttia tykkään sekoittaa myös kakkuihin.

Merja kirjoitti...

Katriina: kiitos:). Helppo ehdottomasti ja rasvan määrä riippuu käytetystä jogurtista.

Arleena: Juuh kakku ei todellakaan ollut mikään makea. Käytin itse ensimmäistä kertaa jogurttia kakkuun, mutta ei varmasti jää viimeiseksi!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä reseptejä olet kokeillut tuosta Arabesquesta?

Merja kirjoitti...

Matleena: arvaa muistanko nyt suoraan, mutta voin katsoa kotona muistin virkistämiseksi. En ole nyt vähään aikaan tehnyt mitään siitä kirjasta, kun mulla on ollut tällainen itä-Aasia/Intia kausi:). Tämä taitaa olla jotensakin muokattuna siitä kirjasta.

http://bellavanilla.blogspot.com/2008/04/orient-express_29.html

Virpi P. kirjoitti...

Olipa hyvää! Laitan linkin tänne.

Merja kirjoitti...

Katriina: kiva, että maistui! Sinulla oli aivan mielettömän upean värisiä kankaita kattauksessa!

Anonyymi kirjoitti...

Kuuluuko kakun koostumuksen olla vähän kuin pehmoisen marengin ja munakkaan risteytys? Sellainen nimittäin mun baakkelssistani tuli ;-). En laittanut jauhoja enempää kuin ohjeessa, mutta olisikohan leipomuksesta tullut kakkumaisempi, jos olisin niin tehnyt. Nyt jäi tunne, että se jäi vähän raa'aksi, vaikka oli tunnin uunissa. No, huomenna on päivä uus. Katsotaan, onko kakku yön aikana jääkaapissa ollessaan vetäytynyt. Jännä sitruunainen maku siinä kyllä oli. Kiitos inspiraatiosta! terkuin Eppu

Merja kirjoitti...

Eppu: Mun kakkuni oli sellainen "pannarimainen". Olisikohan käytetyllä jogurtilla merkitystä. Missään nimessä kakku ei ollut löysä. Toivottavasti maistui edes hyvältä, ettei mennyt ihan hukkaan.

IreneKin kirjoitti...

Sunnuntai-aamu aloitettu suosittelemallasi maitokahvin ja sitruunakakun yhdistelmällä, oli hyvää! Laitoin 1/3 enemmän sokeria mitä ohjeessa. Ihanan erilainen, helppo ohje ja vahva sitruunan maku.

Merja kirjoitti...

Irene: maitokahvi ja kirpakka sitruuna vaan jotenkin istuu mun suuhuni hyvin:) Mun aamiainen ei ollut läheskään noin ihana.