torstai 14. elokuuta 2008

Mausteinen kesäkurpitsakeitto


En ole koskaan ollut mikään kesäkurpitsan suuri ystävä. Kesäkurpitsa on iso sekä mauton ja usein kasvisruokavaihtoehtona tarjoillaan isoja kesäkurpitsapaloja tomaattimurskakastikkeessa, joka on traumatisoinut minut lopullisesti. Kesäkurpitsa on kuitenkin halpa ja terveellinen vihannes ja uskoisin sen olevan hyvin laitettuna maukas.

Ostin rohkeasti kaupasta kaksi pientä kesäkurpitsaa ja toisen kurpitsani käytin onnistuneesti tartalettien täytteenä. Tästä innostuneena päätin jatkaa kesäkurpitsakokeilujani. Suuresti yllättyneenä keitosta tuli hyvää ja vähensi huomattavasti kesäkurpitsakammoani. Mausteet ovat tässä keitossa viitteelliset, joten mausta keitto itsellesi mieleisillä mausteilla jos tahdot.






Kesäkurpitsakeitto

1 pieni kesäkurpitsa
1 sipuli
1 punainen chili
chilijauhoa oman maun mukaan
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
0,5 tl garam masalaa
0,5 tl kurkumaa
6 dl kasvislientä
mustapippuria
4 rkl riisiä (risotto- tai sushi- tai puuroriisi)

koristeluun
jogurttia

Kuullota sipuli öljyssä. Lisää kesäkurpitsa ja tuore chili. Paistele hetki. Lisää garam masala, kurkuma ja chilijauhe ja paistele. Lisää kasvisliemi, riisi, suola ja pippuri ja keittele keittoa n. 20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Soseuta keitto ja syö jogurtin kanssa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa jättää kauppaan ne isot kesäkurpitsat ja ostaa vain pieniä, jos sellaisia on tarjolla. Isot kk:t ovat mauttomia ja ikäviä.

Merja kirjoitti...

Matleena: Hyvä vinkki! Nämä olikin sellaisia söpöjä ja pikkuisia. Siksi varmaan olivat hyviä!

Anonyymi kirjoitti...

jep, isot ovat menettäneet makunsa matkan varrella.
Tätä meinaankin kokeilla, avomiekkonen kun on suuri kesäkurpitsan vihaaja ja aina välillä huijaan häntä sitä syömään :D Julmaa, mutta kiltisti se ne pöperöt syö ja tykkää jos ei zukkiinia ole mainittu :D

Merja kirjoitti...

Hanna: Maustat vaan reippaalla kädellä, niin se ei koskaan tule tajuamaan, että tuossa keitossa on kesäkurpitsaa:D.

oliivia kirjoitti...

Nam, tämä mahtaisi olla hyvää. Pienistä sievistä tulee myös hyvää pastaa tähän tyyliin...
ja vastaavaa pastasalaattia...

Merja kirjoitti...

Oliivia: Kiitos pastavinkistä! Mun on ihan pakko kyllä jatkaa tätä kesäkurpitsakokeilujen sarjaa. Tuo näytti todella herkulliselta!

Ketsuppi kirjoitti...

Rohkeaa! Ja houkuttelevaa myös! Varsin innostava! :) Pääsikö kesäkurmitsan maku chilin rinnalle? Vai jäikö alle?

Merja kirjoitti...

Ketsuppi:). Mulla on ihan hyvä chilitoleranssi, niin maistan kyllä maut chilin takaa ja tämähän oli hyvin mieto keitto;). Olen vähän noista mausteista sitä mieltä, että kukin maustaa makunsa ja mieltymystensä mukaan niin tulee paras lopputulos.

Anonyymi kirjoitti...

Haa, naistenlehtijulkkis! ;)

Merja kirjoitti...

Mari: ;D

Susa kirjoitti...

Ihanan kuuloista ja nakoista, nam!

Merja kirjoitti...

Kiitos Susa:)!