perjantai 25. huhtikuuta 2008

Hot lover

Chili - tulinen rakastaja

Paprikan sukuun kuuluva chili on tutkijoiden mukaan peräisin Etelä-Amerikasta. Kapsaisiini on chilien tulisuuden lähde. Kapsaisiini vaikuttaa suussa kipuhermojen päätteisiin ei makuhermoihin. Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla, jossa tavallinen paprika on asteikossa nolla ja tulisin tunnettu chili on tällä hetkellä intialainen Bhut Jolokia, joka on Scovillen tulisuusasteikolla 1 001 304. Bhut Jolokia on kaksi kertaa tulisempi, kuin aikaisempi ennätyksen ylläpitäjä Red Savina.

Trooppisissa maissa syödään chiliä koska sen tulisuus viilentää kehoa lisäämällä hikoilua. Chilin tulisuus laukaisee kehossa kivun vastustusreaktion jolloin aivot alkavat levittää endorfiinejä. Tämä hyvänolontunne saattaa aiheuttaa lievää riippuvuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi suklaa

Kuvassa yllä itsekasvatettu Bolivian Rainbown taimi

Chilin kotikasvatus on helppoa ja internetistä löytyy lukuisia hyviä chilien kasvatussivuja, sekä kauppoja joista voi ostaa erilaisia chilin siemeniä. Suomessa marketeissa myytävät chilit ovat yleensä niitä punaisia pitkuloita jotka ovat tulisuusasteikolla 0-10 sijalla 2. Nämä chilit ovat myös hyvin kitkerän makuista lajiketta. Toinen vähän "villimpi" markettituttava on pyöreän muotoinen habanero, josta saa hieman makua ruokaan, jos käyttää paketista useamman kerrallaan. Nämäkään chilit eivät ole yleensä niin tulisia, kuin itseakasvatetut habanerot



Kuvassa yllä kuivattuja mietoja isoja chilejä

Salsa Rossanan tapaan

6 valkosipulin kynttä

1tlk tomaattimurskaa

4 habanerochiliä

suolaa ja pippuria

sokeria

limen mehu

korianteria

Soseuta ainekset ilman tomaattimurskaa tehosekoittimessa. Sekoita käsin tomaattimurska soseeseen. Syö dippikastikkeena tai Tacojen kanssa. Ainesten suhteita kannattaa muutella oman maun mukaan.



5 kommenttia:

Liina kirjoitti...

olenpas myöhässä mutta pakko sanoa että näyttääpäs taivaalliselta.

:D kiitos.

Merja kirjoitti...

Kiitos! Chilit on se mun "juttu". Jos joutuisin syömään yhden maan ruokaa koko lopun elämäni olisi se Intialainen. Tulisena kiitos! Vaikka näköjään olen vähän pastalinjalle ajautunut viimeaikoina:D.

Liina kirjoitti...

mun juttu kanssa :) olen alkanut viime aikoina kasvattaakin niitä itse. kuvittelen jotenkin, että sä oot tehnyt niin jo pitkään?

intialainen tulisena on taivas <3
aion heti penkoa tämän blogin että josko löytyisi sen suuntaisia reseptejä ;)

ihana paikka tämä sun blogi :)

Merja kirjoitti...

Mun mies kasvattelee nyt ensimmäistä satoaan. Sillä on 10 vahvaa tainta, jotka kuulemma tekee hedelmää syksyllä. Oiskohan jotain viittä eri lajiketta. Olen yrittänyt houkutella sitä tekemään jutun chilin kasvatuksesta blogiini. Ehkäpä pian tulisikin:). Ihanaa, että löytyy muitakin chili-intoilijoita! Mitä lajikkeita sulla on?

Valitettavasti intialaista reseptiä, et vielä löydä, kun tää mun välimerikausi on kestänyt odotettua pidempää. Mulla on kyllä muutama lemppariresepti tuolla hautomassa ja aineksetkin olisi hankittu.

Kokeile paremman puutteessa tuota mun vietnamilaista lihapullakeittoa runsaalla ja tulisella chilikastikkeella. On ihan yksi mun lemppareistani. Tein itse viikonloppuna kanajauhelihaa ja toimi mahtavasti silläkin.

Kiitos kehuista. Käyn sun luonas vastavierailulla pian:D.

Liina kirjoitti...

mulla on taimia 12, vahvuudesta en tiedä. vaihdoin niille juuri ruukut, ja ehkä olisi aiemminkin voinut :(

lajikkeita on vaikka mitä kun hädissäni laitoin kaikkea itämään, varmana siitä ettei mikään kuitenkaan idä:

- aji cristalia
- long chocolate habaneroa
- lemondropseja keltaista ja oranssia
- medusaa

lihapullakeitto kuulostaa ihan mahtavalta! kiitos. on ollut vähän inspiraatio hukassa. jään odottelemaan intialaista, ja välimerellistä myös :)