keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Aurinkoa sadepäivään


Kun päivä alkaa harmaana ja sateisena on ihanaa piristää itseään kullankeltaisella ja sitruunalta tuoksuvalla leivonnaisella. Resepti on italialainen, ei marenkinen amerikkalaisserkku. Torttupohjan resepti on sama kaikille makeille piiraille jättäen vain sitruunankuoren pois. Ohje on napattu Tessa Kiroksen kirjasta Twelve.


Sitruunatorttu - Torta di limone

Makea torttutaikina

125g voita
125g sokeria
250g jauhoja
ripaus suolaa
pienen sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa ja 1 keltuainen

Sitruunakerma

175g sokeria
3:n sitruunan mehu
3,5dl kuohukermaa
4 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori

Taikina:

sekoita sokeri ja voi keskenään tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon jauhot, suola ja sitruunan kuori. Lisää kananmunat. Sekoita käsin kunnes taikina on muovailtavaa. Lisää hieman kylmää vettä jos taikina on liian murenevaa. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.
Kauli jauhotetulla työtasolla taikina suuremmaksi kuin piirakkavuoka. Siirrä taikina kaulimeen käärittynä piirakkavuokaan ja painele tasaiseksi. Laita leivinpaperi takinan päälle ja leivinpaperin päälle painoa esim. kuivia papuja, herneitä tms. ettei taikina kohoa. Laita uuniin 180°C asteeseen n. 20min. Poista pavut ja paperi, töki takina haarukalla reikäiseksi, ettei se pääse kohoamaan ja laita torttutaikina takaisin uuniin n. seitsemäksi minuutiksi.

Sitruunakerma:

Laita sitruunamehu, kerma ja sokeri kulhoon ja sekoita. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten.

Kaada sitruunakerma paistetun takinan päälle ja anna olla uunissa n. 20 minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: