torstai 4. syyskuuta 2008

Vaalea sekaleipä


Löysin itselleni toisenkin aarteen vaniljauutteen lisäksi ja se on Wayne Gisslenin Professional Baking, Fifth Edition. Jos et jotain tiennyt leipomisesta voin taata, että tästä kirjasta se löytyy. Kirja on tehty yhteistyössä Le Cordon Bleun kanssa ja sitä käytetään alkupuheen mukaan useissa oppilaitoksissa oppikirjana. Kirjassa on tiukat 770 sivua pelkkää asiaa ja leivonnan tekniikoita sekä kemiaa. Jos olet halunnut aina oppia tekemään Amishityylisiä pehmeitä rinkilöitä niin tässä on ehdoton kirja sinulle.

Selailin ensimmäiset reilut sata sivua ammattimaisesta käsien pesusta villeihin hiivoihin kunnes osuin leipäosioon. Minun olisi tehtävä kuubalaista leipää. Noh leipäni ei ole kovin kuubalainen eikä myöskään uunini kostuta leipää paistamisen ensimmäisiä 20 minuuttia, mutta silti sain aikaan aivan ihanan herkullisen ja rapeakuorisen sekaleivän.

Laitoin ensin ohjeen jolla itse tein leipäni ja sen jälkeen aidon Cuban Breadin resepti. Älkää ihmetelkö kummallisia jauhomääriäni, koska tyhjensin kaikki jauhopussieni rippeet taikinaan. Tärkeintä on, että tähän taikinaan tulee yhteensä 750 g haluamiasi leipäjauhoja. Kirjan mukaan suolaa olisi pitänyt laittaa 3 teelusikallista, mutta en laittanut kuin yhden. Leivän paistoaikaa kirjassa ei neuvottu ollenkaan, joten paistoaika on minun tavallisella sähköuunillani testattu. Seuraa leipää kunnes se on kauniin kultainen.



Vaalea sekaleipä

465 g vettä
30 g tuoretta hiivaa
40 g sämpyläjauhoja
385 g ruissihtijauhoja
325 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
5 tl sokeria

Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa koneella n. 12 minuuttia. Laita taikina kohoamaan tunniksi lämpimään paikkaan. Keikauta kulhosta kohonnut taikina pellille ja muotoile haluamasi näköiseksi. Kostuta leivän pintaa hieman vaikka sumutepullolla. Paista 200 C n. 35 minuuttia.

Kuubalainen leipä

465 g vettä
30 g hiivaa
750 g leipäjauhoja
15 g suolaa
30 g sokeria

Toimi kuten edellä. Aitoon kuubalaiseen leipään tulee ristikuvio leivän päälle ja painoa tulisi olla 625 g.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No johan on nätti leipä <3

Merja kirjoitti...

Hanna: ;)

Merituuli kirjoitti...

On kyllä tosi herkullisen näköinen leipä. Meiltä onkin juuri leipä loppu, joten taidanpa pyöräyttää tällaisen tänään kun muutenkin leivotaan.

Leivättömyytemme johtuu siitä että tein eilen ruisleipää ja sain sen onnistumaan täysin ja kokonaan ;)

Istun muuten parhaillaan täällä koneella kahvimukin ja viimeisen punajuurimuffinssin kanssa. nam!

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Mä olen tosi vähän tehnyt leipiä ja olin tosi innoissani tuosta ekasta limpustani.

Itsetehdyn ruisleivän on pakko olla ihan mielettömän hyvää..:) Mä vasta aloittelen näillä vaaleilla.

Merituuli kirjoitti...

voi kökkö miten huolimmattomasti edellinen kommenttini on kirjoitettu. ehkä pikkasen ristiriitanen. siis LEIVÄTTÖMYYS johtuu siitä että ruisleipä EPÄonnistui.

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Mä ajattelin, että se oli niin hyvää, että kaikki meni kerralla:).

Noh onneksi täällä on kohtalotoveri epäonnistuneiden Pain au Laitien kanssa:D Huomenna niistä lisää...

oliivia kirjoitti...

tuollaisen leivän leipomisesta olen aina haaveillut... kun sen saisikin onnistumaan noin hyvin!
Tätä pitää siis ehdottomasti kokeilla.

Merituuli kirjoitti...

leipä tuli hetki sitten uunista ja oli kyllä hyvää! teemme varmasti toistekin. Kiitos taas hyvästä ohjeesta rossana.

meillä ei ole konetta joka vaivaisi taikinaa, joten jouduin tekemään sen käsin - voi kauheaa...;)! Ei silti haittaa koska tässä ohjeessa vaivattiin vain kerran. Monissa vaivataan kahdesti.

Merja kirjoitti...

Oliivia: Taatusti onnistut! Itsetehty leipä on aina parasta.

Hyppysellinen: Leipominen on tosi palkitsevaa onnistuessaan. Näkee hienosti oman käden jäljen.

Niin ei ole mullakaan konetta enää kun meni tänään rikki:(.

Merituuli kirjoitti...

voi kökkö että meni rikki! mistä tulikin mieleen että miten pastakone on pelittänyt? toivottavasti hyvin. Jos tänään ei enää vaihdeta sanaa, mukavaa viikonloppua! tais olla kekkeröintiä tiedossa...!

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Mun ruoanlaitto (itse en ole ennen blogia huomannut) menee näköjään sykleissä ruoka-aineiden mukaan. Uutta pastakonetta ei olla kokeiltu kuin kerran... Ei kyllä olla pahemmin syöty pastaakaan. Toivottavasti tässä kuussa saadaan ruokaakin eikä vain leipää:D.

Tosi hauskaa tapaamispäivää teille ja harmi etten joutanut mukaan:(. Odotan innolla kaikkien kuulumisia! Juuh juhlat on tiedossa:D. Mukavaa viikonloppua sinullekin!:)