perjantai 5. syyskuuta 2008

Maitoleipä - Pain au lait



Jatkan leipien leipomista Gisslen kirjasta Professional Baking. Onnistuin tekemään maailman rumimmat Pain au laitit (en tiedä leipien nimeä suomeksi joten nimesin ne turvallisesti maitoleiväksi) ja rikoin kymmenen vuotta uskollisesti palvelleen yleiskoneeni jumalattoman kokoisella takinalla. Uuden osan ostaminen on ilmeisesti kohtuu halpaa ja vaihto onnistuu ihan itsekin, mutta harmittaahan se, kun kone on käytössä melkein päivittäin.


Taikinastani tuli hieman hassua tekovaiheen lukivirheen takia, mutta laitan teille ihan oikeasti toimivan resepti, jotta saisitte hieman nätimpiä leipäsiä. Mallassiirappi oli minulle uusi tuttavuus ja kyse ei siis ole tavallisesta siirapista, mitä useasti näkee suomalaisissa leipäresepteissä, vaan ohrasta tehdystä siirapista. En tiedä onko tuo Dansukkerin tuote juuri samaa, mitä reseptissä tarkoitetaan, mutta lähimpänä se taitaa olla saatavilla olevista tuotteista.

Pain au Lait

30 g hiivaa
500 g maitoa
1 kg jauhoja
100 g sokeria
1 tl suolaa
2 munaa
150 g voita tai margariinia
1 tl leipäsiirappia (malt syrup)

Sekoita voi, munat, sokeri, suola ja leipäsiirappi yhtenäiseksi tahnaksi. Lämmitä maito varovasti hellalla käden lämpöiseksi. Lisää hiiva lämpimään maitoon ja sekoita. Lisää jauhot. Lisää voitahna ja vaivaa koneella n. 10-15 minuuttia. Anna taikinan kohota lämpimässä tunnista puoleentoista. Leivo sämpylät ja voitele kananmunalla. Paista sämpylät 220 C uunissa n. 10 minuuttia.


7 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Ei noi rumia ole, vain persoonallisia. :) Ja eikös se maku ole kuitenkin tärkein?
Ylimuulikin oli leiponut niin hienon leivän, että muutuin kateudesta vihreäksi ja nyt loppuukin kateuden väriskaala kesken.
Mielettömän hienoja leipiä!
Saako tuota kirjaa täkäläisistä kirjakaupoista?

Merja kirjoitti...

Veera: Makua on vain niin vaikea välittää internetissä:9. Tärkeintä on että näyttää hyvältä:D.

Juuh ostin ihan Akateemisesta tuon kirjan. Mä olen ollut ihan mehuissani siitä ja olen vasta kahlannut tuota leipäosiota. Suosittelen todella jos kiinnostaa juuri nuo leivonnan eri alueiden tekniikat.

Veera kirjoitti...

Olet NIIN oikeassa. Itsehän sanon ainakin kerran päivässä, että TÄRKEINTÄ on näyttää hyvältä. Pääsi tapahtumaan jotain hetkellistä henkistä lipsumaa siis.. :D:D:D

Mä niin suuntaan huomenna Akateemiseen, ruokaa mä osaan jo laittaa, nyt otan haltuun leivonnan.

Merja kirjoitti...

Veera:D:D.

Mä oon jo koklannu neljää eri reseptiä tuosta kirjasta. Aivan mahtava!

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisilta näyttävät,eivät suinkaan rumia! Mistä tuota mallassiirappia saa?

Virpi P. kirjoitti...

Söpöjä maitopullasia tai maitoleipäsiä!

Innostun aina kuvista, mutta aina on muka niin kiire, etten ehdi odottaa hiivataikinan kohoamista ja leipomatta jää.

Merja kirjoitti...

Yaelian: Mä ostin tuota Dansukkerin leipäsiirappia Cittarista, kun en muuta kaupasta löytänyt. Eikä oikein googlaamallakaan löytynyt. En sitten tiedä onko se Suomessa jotenkin eri nimellä..

Katriina: Taikinan kohoamisen odottaminenhan on parasta iltatouhuilua:D.