tiistai 17. kesäkuuta 2008

Kashmirilainen kebabcurry


Tämä lämpimän mausteinen curryresepti on otettu mielikuvituksellisesti nimetystä Camellia Panjabin kirjasta intialainen keittokirja. Panjabi kertoo saaneensa tämän reseptin kashmirilaiselta perheeltä. Puolitin reseptin ainekset ja oikaisin muutamia valmistusvaiheita, jotka tuskin vaikuttavat ruoan makuun.

Kun reseptissä on paljon käytettäviä raaka-aineita on hyvä, varsinkin wokatessa, ottaa kaikki mausteet ja ainekset valmiiksi esille. Pilkon ja murskailen kaikki mausteet ja vihannekset valmiiksi. Kun ruoan laittaminen alkaa, on todella vaivatonta tehdä itse ruoka, kun kaikki on esivalmisteltu hyvin. Myöskin jos joitain mausteita ei juuri kotihyllyssä ole, ei soveltaminen ole laisin kielletty. Yleensä itse kun laitan ruokaa jostain reseptistä, haluan ensimmäisen kerran tehdä juuri ohjeen mukaan, jotta tiedän miltä kyseisen ruoan tulisi maistua ja sen jälkeen muokkailen reseptiä mieleiseksi ja oikaisen työvaiheita. Jotkut reseptit vaan sitten ovat alkuperäisinä ihan parhaita.

Kebabcurry

400g lampaan jauhelihaa
1,5 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
1 tl inkivääriä (reseptissä käytetään jauhetta, itse käytin tuoretta)
1 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)
3 mustaa kardemummaa, kuorittuna ja siemenet jauhettuna
0,5 rkl ruokaöljyä
suolaa
1 muna

Kastike:
3 rkl jogurttia
3 rkl ruokaöljyä
4 neilikkaa
kanelitanko
2 silputtua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl chilijauhetta
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
6dl vettä
suolaa

Ohjeessa käskettiin hienontamaan jauheliha vielä yleiskoneessa, mutta en pidä tätä vaihetta välttämättömänä. Itse pidän sileäksi jauhennetusta jauhelihasta, joten sekoitin kaikki kebabtaikina-ainekset yleiskoneella.

Sekoita kebabtaikina-ainekset keskenään ja muovaile pötkylöitä.

Lämmitä pannu ja lisää öljy. Lisää kokonaiset neilikat ja kanelitanko. Lisää minuutin päästä tomaatit. Paistele, kunnes neste on melkein haihtunut. Lisää tomaattipyre joukkoon. Lisää chilijauhe ja paistele minuutti. Lisää fenkoli ja inkivääri. Lisää jogurtti ja sekoittele koko ajan n. 5 minuttia, ettei kastike juoksetu.

Lisää vesi ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Lisää kebabit varovasti pannulle ja hauduttele n. 20 minuuttia. Tarkasta suola. Tarjoile Rotin tai basmatiriisin kanssa. Vaalea maalaisleipä maistui myös hyvältä kebabcurryn kanssa.


Musta kardemumma

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienon näköinen kuva tuo musta kardemumma!

Merja kirjoitti...

Kiitos anonyymi! Kun saisi vielä nettiin tuoksunkin mukaan:)