keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Äänestyksen satoa

Kotiruoka kunniaan!



Tuskallisen pitkäkestoinen äänestykseni on vihdoin päättynyt! Kuukauden kestäneessä äänestyksessäni kotiruoka vei voiton ja rinta rinnan toisena ja kolmantena tulivat etniset reseptit ja jälkiruoat. Omaksi harmikseni salainen suosikkini klassikkoreseptit pärjäsi huonoiten. Ymmärrän kyllä, että esimerkiksi suosikkijälkiruokani Crème Brûleén ohjetta löytyy miljoonana eri versiona kaikkialta ja nyt niin trendikkäästi myös laventelilla maustettuna. Itsekin mietin viikonloppuna haluaako kukaan enää sadatta kertaa lukea panna cotta-ohjetta tai sushinteko-oppaita.

Perustaessani blogiani kiinnosti minua suuresti mitä ihmiset haluavat lukea ruokablogeista. Asetin kysymyksen millaiset reseptit kiinnostavat eniten. Vaihtoehtoina olivat: klassikot, kotiruoka, uutuudet, jälkiruoat ja etniset reseptit. Muutama päivä kysymyksen asettelun jälkeen, kun kotiruoka alkoi kiriä kärkeen, aloin itsekin pohtimaan, mitä ihmiset käsittävät kotiruoalla. Onko se helposti ja nopeasti laitettavaa? Onko se tutuista aineksista tehtyä? Onko se sellaista mistä lapset pitävät? Ovatko ne kotiruokaklassikoita esimerkkinä vaikka makaronilaatikko? Itselläni myönnän kyllä, kotiruoka kalskahti tylsältä ja kuluneelta. Juteltuani työkaverini kanssa asiasta sain aivan uusia näkökulmia asiaan. Ehkä kotiruoka onkin jotain uutta ja helposti laitettavaa? Terveellistä ja maukasta, mutta ei tylsää?

Kotiruokahan on hieno asia, jos se kokoaa perheen ilta illan jälkeen yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan päivän asioista tai tapahtumista. Suomalaisesta kotiruoasta ensimmäiset mielikuvani olivat mikroateria hotkaistuna kiireellä tiskialtaan yläpuolella. Suomessa on kymmeniä, ehkä jopa satoja ruokabloggaajia jotka jakavat rakasta ruoanlaittoharrastustaan muiden ihmisten kanssa. Kotonaanhan ihmiset varmasti suurimmaksi osaksi ruokansa laittaa. Onko blogiruoka siis kotiruokaa?

Kiitokset kaikille äänestäjille mielipiteensä julkituomisesta. Tämä sai minunkin mietteeni kotiruoasta uusille urille. Jatkakaamme hienoa kotikokkailua!

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

itse äänestin uutuuksia, joka sekin jäi hännille. mutta yhtälailla, mikä on uutuutta minulle, voi olla toiselle peruskauraa. että miten minkäkin ymmärtää :)

itse emme ole pahemmin edes pohtineet mitä blogissa laitamme ilmoille. kuten edelläkin sanoin, nyt käännettynä - mikä on meille tuttua juttua, voi olla toisille uutta huttua. eikä vanhan kertauskaan pahasta ole, mielestäni. joku voi vaikkapa saada ahaa elämyksen, että tuota ei olekaan tehty aikoihin.

se ollaan kyllä huomattu että uutuuksien kokeiluun on tullut enemmän panostettua nyt bloggailun aikana, ja se on hyvä se!

Liina kirjoitti...

minusta kotiruokaa on reilua. siis kohtuullisen helppoa tehdä, ja ulkonäkö ei ole kriittistä. hyvältä sopisi maistua ja kohtuullisen terveellistäkin olla. toki makuja voi hakea vaikka mistä, ei tarvitse pitäytyä lantussa ja makaronissa.

ei piperrystä gourmet-keittiön parissa vaan sellaista ruokaa, joka tekee arjesta hyvän.

kiinnostavinta ruokaa siis :)

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: Itse mietin uutuutena itsekeksittyjä/kehiteltyjä reseptejä. Niin nyt huomaa kuinka erilaisia asioita noinkin yksinkertaisista kysymyksistä tulee ihmisille mieleen.

Mä tykkäsin jo ennen bloginpitoa tehdä ihan uusia ruokia. Chilimieskin aina ihmetteli miksei mitään ruokaa voi tehdä kahta kertaa. Aina täytyy olla niin uutta ja ihmeellistä:D

Liina: Minä taas tykkäisin tehdä kotona sitä gourmetpiperrystä jos olisi taitoa ja osaamista:D. Kaikki piperrysreseptit on ihania ja olen todella kade ihmisille jotka niitä osaavat/jaksavat toteuttaa.

Anna kirjoitti...

Niin kuin sanoitkin, kotiruoka taitaa tosiaan olla aika moniulotteinen juttu. Yksi ruokablogien lukemisen mielenkiintoisimmista asioista onkin kurkkaaminen vieraisiin kotikeittiöihin: eri kodeissa kun ihan eri asiat on arkisia ja jokapäiväisiä.

Itse taas valitsin kotiruoan äänestyksessä ihan toisesta syystä. Noista vaihtoehdoista se on se, johon mä liitän nostalgisen, suomalaisen ruokakulttuurin. Tällä hetkellä lähihistorian (1900-luvun) Suomen ruokailmiöt vaan sattuu kiinnostamaan mua ihan kulttuurihistoriallisessa mielessä: huomaan sen siitä, millaisia kirjoja tekee mieli hamstrata divareista jne. En edes itse kokkaa sellaista ruokaa, mutta "ruokatyylinä" se on juuri nyt mun mielestä kiinnostavin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö etsisin juuri 70-luvun suomalaiseen kotiruokaan keskittyneitä blogeja. Mun mielestä on hienoa, että jokainen blogin pitäjä tekee blogistaan juuri itsensä näköisen, sillä sitä kautta mäkin voin löytää jatkuvasti uusia ideoita ja kiinnostuksen kohteita.

En esimerkiksi itse ole kovin taitava pipertäjä, tai edes unelmoi sellaisesta :D, mutta juuri sen erilaisuuden takia on kivaa käydä täällä katsomassa sun postauksia!

Merja kirjoitti...

Anna: Joo tämä kotiruokakäsitehän muuttui aikas mielenkiintoiseksi. Minun mielstäni on myös parasta juuri ruokablogeissa niiden erilaisuus. Kaikki muotoutuvat pieniksi henkilökohtaisiksi keittokirjoiksi. Ihan mahtavaa varmasti kymmenen vuoden päästä katsella mitä on kokkailtu 2000-luvun puolivälissä Suomessa. Löytyykö samanlaisia yhtymäkohtia kuin nyt voidaan kiteyttää 90-luku lämpimään vuohenjuustoon ja herneenversoihin sekä texmexiin:D.

Mukavaa Anna, kun käyt lukemassa postauksiani. Vierailen itsekin sivuillasi säännöllisesti.