tiistai 27. toukokuuta 2008

Sushi-ilta



Meillä on kaveripiirissä paljon sushin ystäviä ja olimme jo kauan suunnitelleet sushien tekoa itse. Myönnän, etten ole mikään näpertelijätyyppi, joten olen kokenut helpommaksi mennä ravintolaan syömään sushini. Nyt kuitenkin Chilimies innostui ajatukseen tehdä itse sushit, niin täytyihän sitä kaverit kutsua kokoon ja käydä Hakaniemen kauppahallissa kalaostoksilla.

Löysin internetistä hauska sivun Make my Sushi, jossa näytetään vaihe vaiheelta pienillä animaatioilla kuinka sushia tehdään. Täytyy sanoa, että en ole Suomessa saanut ravintoloista näin ihanan tuoreen ja puhtaan makuista sushia, kuin Chilimies meille rakkaudella teki. Ensikertalaisen tekemiksi varsinkin makirullat olivat todella nätin näköisiä ja makuhan se on kaikkein tärkein. Teimme kolmenlaisia nigirisusheja: tonnikala, lohi sekä tonnikala-majoneesi. Makirullien täytteenä oli kurkku-porkkana ja kurkku-tonnikala.



Internetistä löytyy satoja sivuja sushinteko-ohjeita, joten niitä taitaa olla aika turha laittaa tänne. Kuitenkin mitä aliarvioidaan useasti susheissa on hyvälaatuinen riisi. Tein sushietikan ja sushiriisin Kimiko Barberin kauniin kirjan The Japanese Kitchen reseptin mukaan.

Sushi su - sushietikka

8 rkl japanilaista riisietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl suolaa

Sekoittele aineksia keskenään, niin että kaikki suola ja sokeri sulaa etikan joukkoon. Tämä määrä on sopiva 600 grammaan kuivaa riisiä.



Sushi meshi - sushiriisi

600g japanilaista sushiriisiä

1 pala konbua (meiltä tämä jäi ostamatta)

660 ml vettä

1 annos sushietikkaa

Pese riisi hyvin siivilässä kunnes vesi on aivan kirkasta. Valuta ja anna seistä 30 minuuttia ennen keittämistä. Leikkaa konbuun viiltoja. Laita pesty riisi, vesi ja konbu paksupohjaiseen kattilaan ja peitä kannella. (Itse teimme riisinkeittimellämme sushiriisimme, joten en testannut kattilaversiota riisinkeittämisestä). Kiehauta vesi matalalla tai keskilämmöllä. Älä nosta kantta vaan kuuntele, kun vesi porisee. Kun vesi kiehuu käännä lämpö kuumalle ja keittele 5 minuuttia. Tämän jälkeen käännä lämpö pois ja höyrytä riisiä 10 minuuttia.

Tee tällä välin sushietikka. Poista konbu valmiista riisistä ja laita riisi matalaan astiaan. Lisää kolmannes etikasta riisiin. Levitä riisi tasaiseksi astiassa, jotta se viilentyisi nopeammin. Lisää toinen kolmasosa etikasta. Tuuleta viuhkalla (Tarjoustalon mainoksella) riisiä. Lisäile sekoitellen vähitellen loput etikasta kunnes riisi on kiiltävää ja on jäähtynyt huoneen lämpöiseksi. Peitä kostealla pyyhkeellä siihen asti, kunnes teet sushin.

8 kommenttia:

Anna kirjoitti...

"Tuuleta viuhkalla (Tarjoustalon mainoksella) riisiä."
:D

Teidän sushit näyttää hurjan herkullisilta! Sushi on kyllä loistoesimerkki siitä, miten periaatteessa yksinkertaisista aineksista voikin syntyä yhdistelmänä jotain niin hyvää - ja ennen kaikkea kaunista! Ruoasta tulee nautittua mun mielestä ihan eri lailla kun se on nättiä ja pientä.

Merja kirjoitti...

;D

Chilimies vaan loihti kädenkäänteessä ihania herkkuja meille:)

Mun mielestäni on tosi tärkeää, että ruoka on myös visuaalisesti kaunista ja japanilaiset osaavat sen homman.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kaikkea ihanaa tänne on taas ilmestynyt! Rakastan sushia, se on niin hyvän olon ruokaa<3

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos chilimies ihanista pienistä herkuista. En ole koskaan syönyt noin hyvää sushia!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Olen täysin koukuttunut sushiin viimeisen vuoden aikana, ja olen päättänyt kokeilla sen valmistamista itse. Lähinnä nuo nigirit kiinnostaisivat. Minkä hintaista tuo sushikala (ilmeisesti hieman hintavampaa kuin "tavallinen" raaka kala) Hakaniemen hallissa on? Onko opiskelijalla varaa hankkia lohen lisäksi muitakin kaloja? Millaista määrää suosittelisit ostamaan, ruokailijoita on kaksi ja molemmille tuommoinen 10 kpl:n setti olisi sopiva?

Kiitos jo nyt avusta!

Merja kirjoitti...

Hei Heidi! Voi apua, kun tuosta on niin pitkä aika ja olen hintojen kanssa surkea..

Luin Kimiko Barberin Sushi taste and technique kirjasta, että varaa n. 100g kalaa per naama, josta saadaan n. 5 nigiriä elikkäs se olisi sitten 400g kalaa teille yhteensä. Ei varmasti ihan hirveitä maksa. Tonnikala oli näistä meidän ostamista kaloistamme se huomattavan paljon kalliimpi. Lohella ja jollain halvemmalla merikalalla varmasti pysytte budjetissanne!

Sushi ON koukuttavaa.. Mikään ei voita ihanan tuoretta kalaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia! Kokeilen tuolla määrällä aluksi!

Lohi onkin meidän lempparimme (kun ei ole aivan tuoretta tonnikalaakaan päässyt ikänä maistamaan), joten sillä linjalla onkin varmaan viisain aloittaa. Johan sormet jo syyhyäisi tehdä sushia, mutta huomasin, että Tokyokan on tämän viikon kesälomalla..! (Vaikka googlettamalla neuvottiin käymään myös Hämeentien etnisissä kaupoissa.)

Merja kirjoitti...

Heidi: Me ostimme kaikki suhsitarvikkeemme Hämeentien Vii Voanista. Jos et malta odottaa Tokyokanin avautumista niin piipahda ihmeessä siellä! Löytyi sushimattoja myöden kaikki kun vähän haeskeli.