

Tässä vielä kaikille bentofaneille ihania ruokakuvia Root Coffeen blogista.
Tuskallisen pitkäkestoinen äänestykseni on vihdoin päättynyt! Kuukauden kestäneessä äänestyksessäni kotiruoka vei voiton ja rinta rinnan toisena ja kolmantena tulivat etniset reseptit ja jälkiruoat. Omaksi harmikseni salainen suosikkini klassikkoreseptit pärjäsi huonoiten. Ymmärrän kyllä, että esimerkiksi suosikkijälkiruokani Crème Brûleén ohjetta löytyy miljoonana eri versiona kaikkialta ja nyt niin trendikkäästi myös laventelilla maustettuna. Itsekin mietin viikonloppuna haluaako kukaan enää sadatta kertaa lukea panna cotta-ohjetta tai sushinteko-oppaita.
Perustaessani blogiani kiinnosti minua suuresti mitä ihmiset haluavat lukea ruokablogeista. Asetin kysymyksen millaiset reseptit kiinnostavat eniten. Vaihtoehtoina olivat: klassikot, kotiruoka, uutuudet, jälkiruoat ja etniset reseptit. Muutama päivä kysymyksen asettelun jälkeen, kun kotiruoka alkoi kiriä kärkeen, aloin itsekin pohtimaan, mitä ihmiset käsittävät kotiruoalla. Onko se helposti ja nopeasti laitettavaa? Onko se tutuista aineksista tehtyä? Onko se sellaista mistä lapset pitävät? Ovatko ne kotiruokaklassikoita esimerkkinä vaikka makaronilaatikko? Itselläni myönnän kyllä, kotiruoka kalskahti tylsältä ja kuluneelta. Juteltuani työkaverini kanssa asiasta sain aivan uusia näkökulmia asiaan. Ehkä kotiruoka onkin jotain uutta ja helposti laitettavaa? Terveellistä ja maukasta, mutta ei tylsää?
Kotiruokahan on hieno asia, jos se kokoaa perheen ilta illan jälkeen yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan päivän asioista tai tapahtumista. Suomalaisesta kotiruoasta ensimmäiset mielikuvani olivat mikroateria hotkaistuna kiireellä tiskialtaan yläpuolella. Suomessa on kymmeniä, ehkä jopa satoja ruokabloggaajia jotka jakavat rakasta ruoanlaittoharrastustaan muiden ihmisten kanssa. Kotonaanhan ihmiset varmasti suurimmaksi osaksi ruokansa laittaa. Onko blogiruoka siis kotiruokaa?
Kiitokset kaikille äänestäjille mielipiteensä julkituomisesta. Tämä sai minunkin mietteeni kotiruoasta uusille urille. Jatkakaamme hienoa kotikokkailua!
Sushi meshi - sushiriisi
600g japanilaista sushiriisiä
1 pala konbua (meiltä tämä jäi ostamatta)
660 ml vettä
1 annos sushietikkaa
Pese riisi hyvin siivilässä kunnes vesi on aivan kirkasta. Valuta ja anna seistä 30 minuuttia ennen keittämistä. Leikkaa konbuun viiltoja. Laita pesty riisi, vesi ja konbu paksupohjaiseen kattilaan ja peitä kannella. (Itse teimme riisinkeittimellämme sushiriisimme, joten en testannut kattilaversiota riisinkeittämisestä). Kiehauta vesi matalalla tai keskilämmöllä. Älä nosta kantta vaan kuuntele, kun vesi porisee. Kun vesi kiehuu käännä lämpö kuumalle ja keittele 5 minuuttia. Tämän jälkeen käännä lämpö pois ja höyrytä riisiä 10 minuuttia.
Tee tällä välin sushietikka. Poista konbu valmiista riisistä ja laita riisi matalaan astiaan. Lisää kolmannes etikasta riisiin. Levitä riisi tasaiseksi astiassa, jotta se viilentyisi nopeammin. Lisää toinen kolmasosa etikasta. Tuuleta viuhkalla (Tarjoustalon mainoksella) riisiä. Lisäile sekoitellen vähitellen loput etikasta kunnes riisi on kiiltävää ja on jäähtynyt huoneen lämpöiseksi. Peitä kostealla pyyhkeellä siihen asti, kunnes teet sushin.
Blogiharrastus on mukavaa, kun voi lueskella muiden kuvaamia ja kokkaamia ihania reseptejä. Vihreän curryn blogista bongasin Madeirakanareseptin, jota ehdottomasti täytyi kokeilla. Madeira oli minulle uusi ruoanlaittotuttavuus, jonka takia resepti oli erityisen houkutteleva. Luulen kuitenkin, että reseptiin olisi sopinut puolikuiva Madeira paremmin käyttämäni makean Madeiran sijaan. Harmi, ettei omassa Alkossani ollut kuin makeaa Madeiraa.
Kana maistui täyteläiseltä ja herkkusienet olivat herkullisia. Kastike, johtuen Madeirastani ehkä oli makuuni turhan makea. Chilimies taas piti kastikkeesta kovasti. Kaiken kaikkiaan hyvää oli! Kiitos Vihreä curry!
Täyte:
1 tlk mansikkakermaa
1tlk maitorahkaa
vanilja-aromia
sokeria maun mukaan
vadelmia koristeeksi
Taikina:
1,5dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
60g voita
Nypi vehnäjauhot ja voi. Lisää tarvittaessa vettä. Painele taikina muotteihin ja töki haarukalla pohjiin reikiä. Paista pohjia uunissa 200°C 15/20 minuuttia. Vahdi hyvin, sillä pohjat palavat herkästi, koska ovat niin pieniä.
Täyte:
1 osa kermaviiliä
3 osaa majoneesia
ripaus chiliä
tippa seesamöljyä (tämän kanssa ei kannata lotrata)
suolaa ja pippuria
pilkottuja katkarapuja
ruohosipulia
valkosipulia
loraus limen mehua
(koristeeksi kokonainen katkarapu ja ruohosipulia)
Sekoita täyte ja mausta maun mukaan ilman, että rapujen maku peittyy alle. Täytä jäähtyneet taikinakupit.
Kanaliemi
kolmen koiven tähteet luineen
1,5 l vettä
sipuli
selleri
laakerinlehtiä
kokonaisia mustapippureita
Laita ainekset kattilaan ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Keittele lientä matallalla lämmöllä 1,5 tuntia. Poista vaahtoa keittelyn aikana. Siivilöi liemi ja pakasta vaikka jääkuutiopusseihin, joista lientä on helppo käyttää.
Äänestämään pääset tästä.
Raivoisan pastattaren pinaatti-ricottaraviolit
pastataikinaa
100g pinaattia
250g ricottaa
1 kananmuna
2 rkl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria
(1 kananmuna voiteluun)
Keitä pinaattia 5 minuuttia ja silppua. Sekoita ainekset keskenään ja voitele kananmunalla pasta-arkin toinen pää minne laitat täytteet. Täytä ja painele arkin "kansi" kiinni. Leikkaa taikinapyörällä mieleisen mallisia ravioleja.
Salvia-voikastike ravioleille
Salvian lehtiä
50g voita
Sulata voi ja lisää salvia.
Kaada raviolien päälle ja raasta parmesania pastalle.
Kuva äitienpäivälounaalta valmiista raviolista.
Pastataikina
500g durumvehnäjauhoja (tai italialaisia doppio zero jauhoja)
3 isoa kananmunaa
2 keltuaista
ripaus suolaa
Siivilöi jauhot keoksi keskelle pöytää. Tee kuoppa keskelle jauhoja ja riko kananmunat siihen. Lisää suola. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja jätä lepäämään tunniksi kostean pyykeen alle. Jaa taikin puoliksi ja jätä puolikas kostean pyykeen alle.
Kauli toinen puoli noin sentin paksuiseksi ja rullaa koneen läpi n. 3-4 kertaa aloittaen suurimalla paksuudella. Taittele uudestaan taikina 1 cm paksuiseksi ja toista rullailu. Jaa pitkä taikina kahtia ja laita toinen osa kostean pyykeen alle talteen. Taittele taikina ja kauli nyt toiseen suuntaan kuin aikaisemmin ja toista taittelu ja rullailu taas kahteen kertaan. Muotoile haluamasi mallista pastaa ja keitä noin reilu minuutti suolavedessä.
Valmis itsetehty pappardelle
Pappardelle aglio, olio e peperoncino - Pappardelleä valkosipulilla, oliiviöljyllä ja chilillä
5rkl oliiviöljyä
kuivattua chilimurskaa
2 valkosipulinkynttä
persiljaa
suolaa
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chili ja valkosipuli. Kypsennä matalalla lämmöllä ja lisää suola. Lisää persilja ja pappardellet.