keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Vaniljajäätelö ja kahvijäätelö



Ostin itselleni uuden lelun. Olin jo pitkään haaveillut jäätelökoneesta ja päätin laitteen ostaa. Kyse ei ollut mistään isosta investoinnista eikä laitekaan tuskin ole mitään ammattilaistasoa. On kiva kuitenkin kokeilla tehdä itse erilaisia jäätelöitä ja testata uusia makuja. Aloitin koneellani leikkimisen niinkin rohkealla ja yllättävällä maulla kuin vanilja. Käytin jäätelön tekoon koneen mukana tullutta reseptivihkoa apuna nesteiden määrissä, mutta resepteissä nosti heti karvat pystyyn vanilliinisokerin käyttö. Joten olen vaihtanut vanilliinisokerin vaniljatankoon ja vaniljauutteeseen. Kuumennetusta seoksesta tehty jäätelö säilyy pakasteessa noin. 2 viikkoa ohjekirjan mukaan.




Vaniljajäätelö

2 keltuaista
1 kananmuna
125g sokeria
1 vaniljatanko
1tl vaniljauutetta
4dl punaista maitoa
1,5dl kuohukermaa
5g maizenaa

Vatkaa munat, sokeri ja maizena majoneesimaiseksi vaaleaksi tahnaksi. Lisää maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan sekä lisää halkaistu tanko maidon joukkoon. Lisää vaniljauute maitoon. Kuumenna maito kuumaksi. Poimi halkaistu vaniljatanko kuumennetusta vaniljamaidosta pois. Kaada kuumennettu vaniljamaito munaseoksen joukkoon koko ajan vatkaten, ettei muna juoksetu. Jäähdytä seos ja lisää kuohukerma varovasti sekoittaen joukkoon. Laita jäätelökone päälle ja kaada seos koneeseen. Valmistusaika n. 45 minuuttia.



Seuraava kokeiluni oli kahvijäätelö joka oli hieman nopeampi tehdä, koska reseptissä ei ollut kuumennettavia aineksia. Kahvin makua voit itse säädellä kahvin vahvuudella ja määrällä. Omaan makuuni tällä espresson määrällä jäätelön kahvin maku oli mieto. Tämä jäätelö säilyy oikein valmistettuna pakkasessa noin viikon.

Kahvijäätelö

3 keltuaista
100g tomusokeria
2,5dl punaista maitoa
2 dl kuohukermaa
8rkl vahvaa espressoa (tai maun mukaan)
1tl vaniljauutetta

Keitä kahvi ja jäähdytä. Vatkaa keltuaiset, sokeri, vanilja, kahvi ja maito sekaisin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto ja kahviseos kokonaan sekaisin tasaiseksi. Laita seos jäätelökoneeseen. Valmistusaika n. 45 minuuttia.


18 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Onnittelut uudesta lelusta! Minullakin on sellainen ja sillä saa nopeasti väännettyä jälkiruoan isollekin porukalle.

Pitäisi ehkä taas joskus kokeilla noita "oikeita" jäätelöohjeita, joilla saa herkullisen täyteläistä jäätelöä. Säikähdin alussa rasvan määrää ja olen sen jälkeen tehnyt vähärasvaisia versioita maidosta ja maustamattomasta jogurtista ja maustanut mangolla, sitruunalla tai Marianne-crushilla.

Merituuli kirjoitti...

oi miten ihananoloista. jäätelö on niiiiiin hyvää!

mitä kone kustansi ja mistä ostit? itse olen törmännyt monta sataa euroa maksavaan ja minusta se on liikaa...:(

saako udella nättien liinojen (?) hankintapaikkaa myös.

Merja kirjoitti...

Katriina: kiitoksia!
Mä aion opetella sitruunagranitan tekoa seuraavaksi. On ihan suurinta herkkuani ja hiukkasen kevyempää kun nuo perinteiset jädet.

Taidan tietää jonkun joka tulee kyläilemään sitruunagranitalle:D.

Hyppysellinen: Ostin Clas Ohlsonilta 66,50€ Philipsin sellainen vähän lelun oloinen:) Joka kaupassa missä kävin oli vain tuota samaa myynnissä. Joo mä kanssa olen katellut niitä parinsadan ekin koneita...

Nämä "liinat" ovat Ranskasta ostettuja scrapbooking papereita:)
www.toga-le-site.com
Aivan ihania. Juu mielelläni ostaisin samanlaisen ihan liinana olivat niin nättejä.

Veera kirjoitti...

Hmm. 66,50 ei ole paljoa. Minkäs kokoinen vehje on? Mitein vain, että jos sellaisen menen nyt ostamaan, niin sen pitää mahtua jonkun komeron nurkkaan piiloon kanssa-asujalta.. :D
Helpottaisi kummasti jäätelön tekemistä, uskon mie.

Merja kirjoitti...

Veera: Sellainen melko pieni, että vaikka mahtuu vaatekaappiin vaatteiden taakse;). Korkeimmalta kohdalta n. 25cm korkea ja ympärys on n. 68cm. Meillä kaikki paikat notkuu kaikista "tosi tärkeistä" vempeleistä:D

Arvaa Veera ostinko digitaalisen vaa'an :D..?

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköistä vaniljajätskiä, kun vaniljapilkut näkyvät (vai onko mulla silmissä vikaa...).

Mullakin on jätskikone, mutta olen käyttänyt sitä vain kerran. Lopputulos ei ollut kovin hyvä, mutta luulen tietäväni, missä vika oli, ja testailen pian uudestaan jollain muulla reseptillä.

Merja kirjoitti...

Matleena: eikun juuri yritin saada ihanat vaniljapilkut mukaan kuvaan:D.

Myönnän, ettei mullakaan ekat satsit mitää Möväriä ollut, mutta harjoittelen vielä ja vähän muokkailen reseptejä. Mutta kasvisrasvajädet päihittää mennen tullen.

Merituuli kirjoitti...

kiitos tiedoista rossana!

olisin melkein voinut vannoa että yksi neiti veera tulee myös mietiskelemään jätskikoneen ostoa :D!

Merja kirjoitti...

Hyppysellinen: :D

Annika kirjoitti...

uuu kuulostaa jännältä! sellaista kyselisin, jos satut tietämään. että voikohan tuosta tehdä soijaversiota soveltamalla? soijamaitoa ja soijakermaa maidon sijaan? itse en käytä maitoa mutta kone houkuttelisi <3

Anonyymi kirjoitti...

Haluaa kanssa. Näyttää ihanan pehmeältä, varsinkin vikassa kuvassa. Oliko se todella? Ehkä täytyy laittaa hankintalista uusiksi..

Merja kirjoitti...

Amelia: Ihan nopeasti googlattuna vegaanisivustoja ja sieltä kyllä löytyi useita ohjeita jäätelökoneella tehdyistä soijajäätelöistä. Yhdessä reseptissä minkä bongasin oli käytetty silkentofua ja soijamaitoa. Tai sitten tofun sijasta soijajogurttia. Sitten vaan ihania hedelmiä sekaan ja nam:D!

Kannat kattoon: Tarkat silmät:D! Juuh eka jäde ei ihan kovettunut niinkuin halusin johtuen omasta hätäisyydestäni ja kovetin sen tuollaiseksi pakkasessa. Kahvijäde taasen on suoraan jädekoneesta ja oli ihanan pehmeää.

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut uuden koneen johdosta, mullakin on vuosikausia ollut Philipsin kone ja se on lempparilaitteitani.
Amelialle muuten tiedoksi, että olen tehnyt kakenlaisia vegaanisia jäätelöitä koneellani ja hyviä niistä tulee.Varsinkin kookosmaito on ihana raaka aine sellaiseen. Ja kauramaito ja soijamaitopohjaiset jäätelöt on myös tultu tehtyä.

Merja kirjoitti...

Yaelian: kiitoksia:D! Ai kookosmaito? Laitatko sen sellaisenaan vai jatkatko jädeä vielä soijamaidolla tms? Kuulostaa ihanalta!

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa se kookosmaito ei riitä vaan lisään siihen vaniljavanukasjauhetta ja hieman ksantaania, se nimittäin tekee sen,ettei jäätelön rakenne kokonaan kristallisoidu. Suosittelen! Tuota olen käyttänyt siis pohjana ja sitten lisännyt muita aineksia.Olen myös kokeillut kookosmaito+kaurakerma yhdistelmää, Suomessahan saa sitä Oatlyn, täälläpäin olen joutunut itse tekemään jotain kaurakermaa vastaavaa, mutta siihen jäätelöön tuli ihanan kermainen rakenne.

Merja kirjoitti...

Yaelian: Ohoo toi kaurakerma-kookos kuulostaa ihanalta!

Korvaako toi ksantaanikumi jotenkin kananmunan jäätelössä vai sitooko se muuten vaan? Mä en oikeen ole selvillä vielä jäätelön sidosaineiden sielunelämästä:D

(Enkä edes ole varma käytetäänkö jäätelössä kananmunaa maun takia vai sitomisen takia:D)

Anonyymi kirjoitti...

Mä en tiedä korvaako se kananmunan jäätelömassassa, itse en ole käyttänyt näihin jäätelöihin kananmunia.Luin vain jostain joskus että ksantaanikumi estää kristallisoitumisen, joten aloin käyttää sitä näissä vegaanisissä jäätelöissä.

Merja kirjoitti...

Yaelian: Ahaa! Aina oppii jotain uutta!:)