torstai 2. lokakuuta 2008

Tölkkikakku - Jar Cake





Törmäsin muutamilla sivustoilla aivan uskomattoman merkilliseen ideaan: tölkkikakkuun! Lyhyesti kiteytettynä kakku leivotaan vanhaan hillopurkkiin ja paistetaan uunissa. Desinfioitu kansi kierretään tiukasti kiinni ja kakun pitäisi säilyä tölkissä parisen viikkoa. Aivan mahtava lahjaidea! Kakun voi myös kätevästi ottaa tölkissä mökkireissulle tai piknikille. En ole pitkään aikaan törmännyt mihinkään näin uskomattoman kekseliääseen ruokaan.
Kakku viilentyessään imaisee tölkin korkin tiukasti kiinni. Jos aikoo säilytellä tätä kakkua pitkään on tärkeää tölkittää kakku mahdollisimman hygieenisesti. Tölkkien käsittely vaatii samoja menetelmiä kuin hillon säilömisessä. Desinfiointi tapahtuu varmaan helpoiten keittämällä tai tarpeeksi kuumassa tiskikoneessa.

Delicious Days-blogi oli tehnyt myöskin tölkittänyt unikonsiemenkakkua kauniiden kuvien kera. Reseptini on erilainen kuin Delicious Daylla, mutta idea on sama. Ilmeisesti Saksassa ja Itävallassa kyseinen kakku on todella suosittu. Tämän saman kakkureseptin voi myös tehdä aivan tavalliseen kakkuvuokaan, mutta paistoaika on hivenen pidempi.

Tölkittämisessä on hyvä huomioida, että säilyketölkki olisi mahdollisimman suoraa mallia, jotta kakun saisi ehjänä helposti ulos. Useissa blogeissa kehuttiin Bonne Maman-hillojen tölkkejä malliltaan parhaimmiksi. Tein osan kakuista Bonne Maman-tölkkeihin (ruudullinen kansi) ja osan Dronningholmin hieman kaartuviin tölkkeihin. Testasin kakun poistoa Dronningholmin tölkistä ja se liukui ulos kahdessa osassa yllättävän helposti. Tärkeää on myös voidella ja jauhottaa tölkit hyvin. Käytin 400ml kokoisia tölkkejä. Pyörin melko pitkään meidän Cittarissa ja katselin myös muita lasitölkkejä kuin hillo ja en löytänyt yhtään aivan suoraa tölkkiä. Ainakin Stockalta saa Bonne Maman-hilloja, jotka ovat muutenkin mielestäni hyviä hilloja.

Älä täytä hillotölkkejä täyteen taikinasta tai muuten saat aikamoisen sotkun aikaan uunissa. Kannattaa suojata uuni huolella. Valmiista tölkkikakusta leikataan veitsellä päätyosa pois, jotta kansi mahtuu hyvin kiinni. Tölkkikakuiksi sopivat ilmeisesti melkein kaikki kiinteät kakut. En tiedä oliko tämä unikkokakkuresepti juuri merkittävän kiinteä, mutta oli mielestäni ihan toimiva ja kakusta tuli todella mehevä.


Unikonsiemenkakku tölkissä

viidelle tölkille

225g voita
280g sokeria
4 munaa
375g jauhoja
1tl leivinjauhoja
0,5tl soodaa
0,5tl suolaa
44g unikon siemeniä (kaksi 22g maustepussillista)
0,5tl manteliaromia
3dl piimää

Voitele ja jauhota tölkit hyvin huolellisesti. Laita uuni lämpiämään 200 C. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat ja sekoita. Sihtaa kuivat ainekset ilman unikonsiemeniä erilliseen kulhoon. Lisää kuivien aineiden sekaan unikon siemenet. Sekoita manteliaromi ja piimä. Lisää kuivia aineksia ja piimää vuorotellen taikinaan sekoittaen. Kaada tölkkeihin ja paista n. 30 minuuttia. Ota pois uunista ja leikkaa ylitullut kakku pois. Kierrä puhtaat kannet tiukasti kiinni.



33 kommenttia:

Ketsuppi kirjoitti...

Ihana idea! Tämä jää ehdottomasti aivostoon muhimaan joulun kyläilyviemisiä varten.

Ja nämähän menis ihan jälkkärikattauksenakin. Sillain, että tölkki kunkin eteen ja keskelle pöytää tarvittaessa jädeä tai vaniljakastia kyytipojaksi.

Nyt tapahtui kyllä innostuminen.

Merituuli kirjoitti...

todella hieno idea! wau!
ja niin kauniiksi olet laittanut taas kipot, nauhoja myöden.

Merja kirjoitti...

Ketsuppi: Mietin, että jos tekisi ihan sellaisen jonku tiiviin jouluisen maustekakun jouluksi tölkkiin. Toimiskohan, että laittaisi jotain hyvää hilloa kakun päälle ja kannen kiinni!

Mä kanssa olin ihan mehuissani kun näin tän ohjeen. Ihan levottoman hyvä idea.

Hyppysellinen: Ei ole pitkään aikaan tullut vastaan mitään näin kekseliästä. Kyllä internet on ihmeellinen:D!

Hanna Takala kirjoitti...

Mullakin on parit Bonne Maman -hillot tätä varten tyhjennyksessä kotona, kun en muita sopivan mallisia lasipurkkeja onnistunut löytämään.

Merja kirjoitti...

Jams: lahjoin tänään ystävääni tölkkikakulla jossa oli Bonne Maman tölkki ja siitä lähti kakku irti kokonaisena tosi hienosti! Täytynee ehkä aloittaa vakavanlaatuinen hillojensyöntioperaatio joulun varalle:D

Veera kirjoitti...

Mä lähden ostamaan hilloa nyt heti. Ja pakotan kaveritkin ostamaan. Ja syön pelkkää hilloa lusikalla purkista suoraan seuraavat kaksi kuukautta, että saan näitä tehtyä.

Merja kirjoitti...

Veera: Mä olen kuumeisesti yrittäny miettiä mihin hilloa voisi laittaa.. Nigellalla on pari kakkuohjetta muistaakseni johon tulee hilloa ja niistä voisi sitten tehdä tölkkikakkuja:D Onneks Jouluun on vielä hieman aikaa;)

Hanna Takala kirjoitti...

Hyvä kuulla, että Bonne Maman on oikea purkkivalinta, pitkään etsinkin oikean suoraa purkkia.

Aiheeseen liittyen ihana linkkivinkki.

Merja kirjoitti...

Jams: Kiitos Iiiihanasta linkkivinkistä! Noi oli niin söpösiä.

Tuo mimmi taitaa leipoa nuo muffinit erikseen ja tölkittää ja täyttää ne jälkikäteen. Tarviikohan siihen jonkun teollisen purkitussysteemin tuon hygienisyyden kannalta. Kun nuo tölkkikakut paistetaan kuumassa niin se itsessään ilmeisesti desinfioi. Aivan mieletön bisnesidea!

Anonyymi kirjoitti...

Kivaa! Suorastaan hytisyttävän ihanaa aina löytää uusia ideoita!!Kirppiksiltä löytyy myös hienoja lasipurkkeja.. Eilen selasin paljon saitteja, missä oli erinäisiä reseptejä sapuskoista mitä voi tehdä riisinkeittimessä. Olin ihan äimän käkenä, hyviä ideoita makeasta suolaiseen ja puuroon asti. Olisikin hyvä saada taas yksi masiina tehokkaampaan käyttöön!

Merja kirjoitti...

Tiv: Olisi ihan mahtavaa jos itsekin keksisi jotain yhtä hienoa.

Mä olen vain höyrytellyt ruokaa riisinkeittimellä riisinkeiton lisäksi, mutta ilmeisesti sillä voi tehdä kaikkea hauskaa:)

Anonyymi kirjoitti...

Now such luck, että itse jotain keksisi! :) Onneksi voi peesata ruokablogimaailman fiksuja ihmisiä!
Lueskelin eilen näitä: http://www.recipezaar.com/cookbook.php?bookid=128842

Merja kirjoitti...

Tiv: Onneksi maailmalta löytyy aivan uskomattoman kekseliäitä ihmisiä joiden oivalluksista pääsee nauttimaan.:)

Hoo kiitos hyvästä riisinkeitinvinkkilinkistä;D!

Anonyymi kirjoitti...

Ihan nyt sitten "huvin" vuoksi kävin parissa paikassa ja totesin, että haasteeksi saattaakin muodostua sopivien purkkien löytäminen....

Merituuli kirjoitti...

Stockan pöllöillä päivillä näyttää Bonne Maman hillo olevan tarjouksessa. Ihan vaan tiedoksi purkin hamstraajille ;)

Hanna Takala kirjoitti...

Pistin saman merkille Hyppysellinen, ja totesin meneväni taas HP:n takia vararikkoon. Ruokatorstai-kirjakin on pakko saada. Ja jokiravunpyrstöjä, useita purkkeja. Toivottavasti edes pystyn vastustamaan vuohenjuustohalon kiusausta.

Merituuli kirjoitti...

mietittiin, jams, myös Ruokatorstain ostamista lahjavarastoon, on se niin hyvä ja monipuolinen. itse en ole intoutunut koko karkeloista, mutta muutaman täsmäostin voisi käydä tekemässä. pitäisiköhän ottaa lapset mukaan, yksivuotias vaunuihin?! no way! :D

Veera kirjoitti...

Voi HP! Kommenteista päätellen esite on ilmestynyt, mutta mä en löydä mistään. :( Jos kanssa-asuja on TAAS heittänyt sen meneen, niin nistin sen. :)
RAKASTAN Hulluja Päiviä, vaikka mulle käykin yleensä kuten Jamsille, eli vararikon vaara on ilmeinen.

Jätät Hyppysellinen lapset Pastapäälle, otat auton (jos teillä on auto) ja päätät olla kertaakaan miettimättä mitä sen parkkeeraaminen maksaa ja shoppaat antaumuksella. Ja takin jätät autoon ja hyödynnät noutopalvelua ettei tartte raahata mitään.

Ja aivan erinomainen säästövinkki on maksaa ostokset kortilla, katella johonkin kattoon kun hinta ilmoitetaan ja heittää kuitti välittömästi mäkeen. Sehän on kuin ei maksaisi ollenkaan siis. :D:D

Mä menin niin täpinöihini nyt tästä, että joudun vähän ehkä shoppailemaan tänään jo ennakkoon..

Merja kirjoitti...

Tiv, Hyppysellinen,Jams ja Veera: kiitokset kommenteista:D! Mä saan ahdistuksen hullareilla ja käynkin aina shoppaamassa Stockalla ennen hullareita, kun siellä on silloin tavallista vähähemmän ihmisiä:D

Tuo Bonne Maman tarjous saa mut kyllä ehkä valumaan ostoksille.
Katotaan onko kaikki hillot hamstrattu..;)

arleena kirjoitti...

Olipas mukava idea. pitää kokeilla.

Merituuli kirjoitti...

kiitos vinkeistä veera. pidetään mielessä ;)

Merja kirjoitti...

Arleena: :)

Anna kirjoitti...

Kiva ajatus sinansa - mutta minua vaivaa ajatus siita, jos kakku ei lahde irti kumotessa!!?!

Riittaako normaali voitelu siihen, etta kakku irtoaa helposti?

Merja kirjoitti...

Anna: Huolellinen voitelu ja jauhotus sekä tiiviin kakun pitäisi toimia. Itse autoin kakkua hieman veitsellä ulos ja se putkahti siististi lautaselle hajoamatta.

Tuossa jossain jo mainitsinkin, että tuo kakkuresepti ei ole mikään erityisen tiivis, mutta jos irrotus huolettaa niin kannattaa varmasti kokeilla jotain kosteampaa ja tiiviimpää kakkua.

Tölkin malli on tässä varmaan yksi tärkeimmistä. Suorakaulaisesta tölkistä kakku irtoaa parhaiten.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt sitten tähän vinkkejä, miten käyttää yletön määrä hilloja!!! Justiinsa aamulla kärräsivät jo uutta lavallista purkkeja Stokkan Herkussa, hei hulinaa!

Merja kirjoitti...

Tiv: Tee niinkuin Veera ja lusikoit vaan suoraan purkista:D. Mä käytän paljon hilloja puuroihin, muroihin, maustamattoman jogurtin kanssa, leivän päälle, leivontaan, juustojen kanssa.. ja ehkä välillä lusikallinen suoraan purkista:D!

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kyllä metsästää muitakin purkkeja - muuten me hukutaan hilloon!! :) Tytär rakastaa kirsikkateetä, toivottavasti jatkossa myös kirsikkahilloa!!

Hanna Takala kirjoitti...

Meikäläinen vetää Bonne Maman -mansuhilloa valkohomejuuston kanssa. Om nom nom!

Merja kirjoitti...

Tiv: Bonne Mamanin kirsikkahillo on mun lemppari! Ihanaa.

Jams: Uijui miten hyvältä kuulostaa!:D

Julia @ crazyaboutbretzels kirjoitti...

Minäkin olen ihastellut tölkkikakku ideaa ja olenkin törmännyt täällä Saksassa useampaan artikkeliin ja jopa kirjallisuuteen kyseisestä aiheesta. Niitä voi jopa tilata netistä kotiin valitsemillaan täytteillä! Aloitin itse marmorikakulla. Blogissani on tästä koeilusta kuva jos haluat vertailla!

Merja kirjoitti...

Julia: Ihanan näköisiä ne sun tiikeriraidat! Hei kuules mikä ton kakun nimi on saksaksi? Musta ois kiva käydä kattelee saksankielisillä sivuilla noita kakkuja!

Julia @ crazyaboutbretzels kirjoitti...

Kiitos:) kakun nimi saksaksi on Marmor Kuchen ja ohjeita on tullut vastaan monenlaisia, mutta lopputulos on jotakuinkin sama. Laitoin blogiini pari linkkiä aiheeseen liittyen, kerro jos tarvitset kääntöapua! :) Hauskaa tölkkikakkumaailmaan syventymistä!

Merja kirjoitti...

Julia: kävinkin jo laittamassa kommenttia sinulle:) Kiitokset kovasti avustasi!