En oikein osannut nimetä suomeksi tuota isompaa piirasta, joten olkoon se edelleen custard tart. Custardille ei oikein tunnu löytyvän tähän tilanteeseen sopivaa käännöstä vai houkuttaako teitä munakastikeomenapiirakka tai maitokiisseliomenapiiras? Tai ehkä vain omenapiiras vanukkaalla...
Pahoitteluni, etten ole pahemmin ehtinyt lueskelemaan tai kommentoimaan kenenkään blogeja, mutta minulla on ollut aivan järkyttävä kiire lomani jälkeen. Toivottavasti kiireeni helpottaa ensi viikonlopun jälkeen! Yritän ehtiä viikolla edes ruokaa laittaman, kun on tainnut muutenkin lipsua tuo syöminen voileipälinjalle.. Aina kuitenkin löytyy aikaa parille omenapiiraalle.
Pâte brisée - Piirakkapohja
200g jauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
100g kylmää voita
1 muna
2 tl kylmää vettä
2 tippaa vaniljauutetta
0,5tl sitruunan kuorta
Sihtaa jauho, suola ja sokeri kulhoon. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoihin. Hiero sormin taikina korppujauhomaiseksi. Sekoita muna, vesi, vanilja ja sitruunankuori erillisessä astiassa sekaisin. Tee kuoppa voi-jauhoseoksen keskelle ja lisää nesteseos. Vaivaa taikina varovasti palloksi ja kääri kelmuun. Anna seistä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Kauli taikina jauhotetulla alustalla sopivaksi 25 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Nosta taikina varovasti kaulimen avulla vuokaan ja painele sopivaksi. Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi.
Omenatorttu - Apple tart
600g omenoita kuorittuna ja siivutettuna (n. 5-6 kokonaista omenaa)
1 piirakkapohja
90g sokeria
Levitä omenat piirakkapohjaan. Ripottele sokeri omenoiden päälle tasaiseksi. Paista uunissa 200 °C:ssa n. 45 minuuttia. Tai jos käytät pieniä tartelettivuokia, paista pikkupiiraita noin. 30 minuuttia.
Apple Custard Tart
450g omenaa kuorittuna ja viipaloituna
45g sokeria
1 piirakkapohja
Täyte:
1,2 dl maitoa
1,2 dl kermaa
60g sokeria
1 muna
1 keltuainen
1 tl vaniljauutetta
Laita uuni lämpiämään 200 C. Levitä omenat piirakkapohjaan ja ripottele 45g sokeria omenoiden päälle. Paista omenoitua pohjaa 20 minuuttia. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada täyte varovasti omenoiden päälle. Paista piirakkaa vielä 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää.
6 kommenttia:
Omenapiirakan ohjeita nyt juuri kaivataan, pitää kokeilla. Onhan nyt omena-aika.
Arleena: Omenat ovat ihania ja kaikki niistä tehdyt leivonnaiset ovat kovasti mieleeni.
Ihanalta kuulostaa tuo Apple Custard Tart, tuleeko sekin paistaa 200 asteessa?
Anonyymi: kiitos hyvästä huomiosta! Lisään tuon astemäärän tuhon reseptiin. Hyvältä maistui piiras!
Custard on lähinnä engelsmannien vaniljakastiketta, ja sitä usein käytetään leivosten kastikkeena, joko kuumana taikka kylmänä. Sanon usein, siis sitä tungetaan joka jälkkärilistaan.Että miten olisi 'Englantilainen vanilja-omenatorttu' ? :) Ajattelin vain mainita näin ohimennen.
Jojo: Tuota mäkin mietin, mutta kun tuo minun soosini ei varsinaisesti kylläkään täytä teknisesti Vanilla Custardin vaatimuksia. Tekotapa on aivan eri. En ole keittänyt kastikkeeksi täytettä vaan sekoittanut ainekset keskenään ja kaatanut piirakan päälle.
Custardilla käsittääkseni tarkoitetaan erilaisia vanukastyylisiä kastikkeita.
http://en.wikipedia.org/wiki/Custard
Ja torttuni ei ole englantilainen:D
Lähetä kommentti