tiistai 30. syyskuuta 2008

Omenapiiraita - Apple tarts

Olen taas lueskellut rakkaaksi muodostunutta Wayne Gisslen leivontaraamattuani Professional Baking ja olen päässyt piiraspohjiin. Kirjassa kerrotaan, että käyttämäni Pâte Brisée sopii nimenomaan erinomaisesti suuriin piiraspohjiin leivottavuutensa takia ja pienempiin tarteletteihin käytetään yleisemmin hauraampaa taikinaa. Tein pieniä omenatarteletteja taikinastani ja yhden suuremman kastikkeella täytetyn omenapiiraan.

En oikein osannut nimetä suomeksi tuota isompaa piirasta, joten olkoon se edelleen custard tart. Custardille ei oikein tunnu löytyvän tähän tilanteeseen sopivaa käännöstä vai houkuttaako teitä munakastikeomenapiirakka tai maitokiisseliomenapiiras? Tai ehkä vain omenapiiras vanukkaalla...

Pahoitteluni, etten ole pahemmin ehtinyt lueskelemaan tai kommentoimaan kenenkään blogeja, mutta minulla on ollut aivan järkyttävä kiire lomani jälkeen. Toivottavasti kiireeni helpottaa ensi viikonlopun jälkeen! Yritän ehtiä viikolla edes ruokaa laittaman, kun on tainnut muutenkin lipsua tuo syöminen voileipälinjalle.. Aina kuitenkin löytyy aikaa parille omenapiiraalle.








Pâte brisée - Piirakkapohja

200g jauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
100g kylmää voita
1 muna
2 tl kylmää vettä
2 tippaa vaniljauutetta
0,5tl sitruunan kuorta

Sihtaa jauho, suola ja sokeri kulhoon. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoihin. Hiero sormin taikina korppujauhomaiseksi. Sekoita muna, vesi, vanilja ja sitruunankuori erillisessä astiassa sekaisin. Tee kuoppa voi-jauhoseoksen keskelle ja lisää nesteseos. Vaivaa taikina varovasti palloksi ja kääri kelmuun. Anna seistä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Kauli taikina jauhotetulla alustalla sopivaksi 25 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Nosta taikina varovasti kaulimen avulla vuokaan ja painele sopivaksi. Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi.


Omenatorttu - Apple tart

600g omenoita kuorittuna ja siivutettuna (n. 5-6 kokonaista omenaa)
1 piirakkapohja
90g sokeria

Levitä omenat piirakkapohjaan. Ripottele sokeri omenoiden päälle tasaiseksi. Paista uunissa 200 °C:ssa n. 45 minuuttia. Tai jos käytät pieniä tartelettivuokia, paista pikkupiiraita noin. 30 minuuttia.





Apple Custard Tart

450g omenaa kuorittuna ja viipaloituna
45g sokeria
1 piirakkapohja

Täyte:
1,2 dl maitoa
1,2 dl kermaa
60g sokeria
1 muna
1 keltuainen
1 tl vaniljauutetta

Laita uuni lämpiämään 200 C. Levitä omenat piirakkapohjaan ja ripottele 45g sokeria omenoiden päälle. Paista omenoitua pohjaa 20 minuuttia. Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada täyte varovasti omenoiden päälle. Paista piirakkaa vielä 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää.

6 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Omenapiirakan ohjeita nyt juuri kaivataan, pitää kokeilla. Onhan nyt omena-aika.

Merja kirjoitti...

Arleena: Omenat ovat ihania ja kaikki niistä tehdyt leivonnaiset ovat kovasti mieleeni.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa tuo Apple Custard Tart, tuleeko sekin paistaa 200 asteessa?

Merja kirjoitti...

Anonyymi: kiitos hyvästä huomiosta! Lisään tuon astemäärän tuhon reseptiin. Hyvältä maistui piiras!

Anonyymi kirjoitti...

Custard on lähinnä engelsmannien vaniljakastiketta, ja sitä usein käytetään leivosten kastikkeena, joko kuumana taikka kylmänä. Sanon usein, siis sitä tungetaan joka jälkkärilistaan.Että miten olisi 'Englantilainen vanilja-omenatorttu' ? :) Ajattelin vain mainita näin ohimennen.

Merja kirjoitti...

Jojo: Tuota mäkin mietin, mutta kun tuo minun soosini ei varsinaisesti kylläkään täytä teknisesti Vanilla Custardin vaatimuksia. Tekotapa on aivan eri. En ole keittänyt kastikkeeksi täytettä vaan sekoittanut ainekset keskenään ja kaatanut piirakan päälle.

Custardilla käsittääkseni tarkoitetaan erilaisia vanukastyylisiä kastikkeita.

http://en.wikipedia.org/wiki/Custard

Ja torttuni ei ole englantilainen:D