keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Haineväkeitto spagettikurpitsasta




Kurpitsamoska-blogi voitti elokuun ruokahaasteen hienoilla punajuuriwrapeillaan ja asetti syyskuun ruokahaasteeksi kurpitsan. Olin kauan jo hautonut kurpitsa-kookos panna cottan tekoa ja se sopi haasteeseen kuin nenä päähän. Tietenkin kauppaan mentyä myynnissä ei ollut kuin kaksi järjettömän kokoista kokonaista kurpitsaa joita en todellakaan aikonut raahata kotiini, joten päädyin spagettikurpitsaan.

Uskomattoman hintalappusekoilun (kaupan vaaka antoi kurpitsalle kirsikkatomaattien hinnan, joten minulle annettiin saman kilohintaisen keräkaalin tarra kurpitsaani) ja kassan "varmasti yrität varastaa kurpitsan" -katseen ja "tiedän ettei tämä ole keräkaali" -selitysten jälkeen traumatisoituneena vaelsin kotiin vihaisena ja vannoen etten ikinä osta kurpitsaa, enkä mene kyseiseen kauppaan enää.

Panna cotta ideani oli ihan pilalla ja aloitin kovan googlauksen spagettikurpitsasta. Nopeasti silmiini pomppasi sanat sharkfin melon ja innostuin tästä kovasti. Hieman sivuja selailtuani minulle selvisi, että mm. kiinalaiset käyttävät spagettikurpitsaa (tai jotain samantyyppistä lajiketta) vale hainevänä koska sen säikeet muistuttavat haineväkeiton evän säikeitä.

Harvoin törmään mihinkään näin rumaan ruokaan, mutta kokeiltavahan se oli. Reseptivariaatioita löytyy useita, mutta pääideana taitaa olla keittää sian ja/tai kanan luista liemi ja keitellä kurpitsa siinä. Toiset poistavat kurpitsasta siemenet, toiset eivät. Keiton maku oli todella hyvä itse tehdystä liemestä johtuen, mutta ulkonäkö oli hieman luotaan työntävä.

Haineväkeitto spagettikurpitsasta

Kanan koipinuijia
1 rkl raastettua inkivääriä
1 spagettikurpitsa
suolaa
sokeria
vaaleaa soijaa
1 muna vatkattuna

Keittele kanan koipinuijia inkiväärivedessä n. tunti. Kuori liemestä kaikki kuona pois. Pilko ja kuori yksi spagettikurpitsa ja lisää kanaliemeen ja keittele n. 20 minuuttia. Lisää mausteet. Lisää muna nauhana keittoon koko ajan sekoittaen.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minen nää ainakaa missään mitään rumaa ruokaa, vaan ihanan keltaista soppaa! Onnea kisaan :)

Merituuli kirjoitti...

ai sä lähdit ihan tällasella perinteisellä...;D

Merja kirjoitti...

Mari: Kiitos! Mä oon sit ehkä ottanut hyviä kuvia;D.

Hyppysellinen: No siis perinteet kunniaan ja kun joulukin on kohta;D!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos, äiti on ne vissiinkin jostain kirpparilta löytänyt joskus :)

Merja kirjoitti...

beckbyx: Hieno löytö!

Anonyymi kirjoitti...

Wou! Mää haluun haineviä :)

Merja kirjoitti...

Hanna: Juuh spagettikurpitsa taitaa olla hieman eettisempi vaihtoehto aidolle tavaralle;)